S-a dat startul la proiectul „Atelier de vorbărit”, realizat în Italia, lângă Roma, de către Asociația culturală româno-italiană PROPATRIA, Odv cu susținerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Proiectul este articulat în două faze. Prima fază, desfășurată în perioada 11-16 iulie 2022, constă în realizarea unei tabere gratuite de limba română în Italia, la Pavona (Regiunea Lazio), pentru un număr de 60 de copii și tineri, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani.
Noutatea proiectului este aceea că atelierele multidisciplinare sunt conduse de 6 cadre didactice / consilieri educaționali / psihologi din Italia și Romania, alături de 9 elevi resursă din România (din județul Vrancea), care s-au evidențiat prin rezultate excelente la școală.
E vorba despre olimpici la limba română, ca vectori de comunicare prin metoda peer to peer, „educație între egali”.
A doua faza a proiectului vizează realizarea a 6 module on-line, cu scopul sedimentării cunoștințelor acumulate în prima parte a proiectului, precum și consolidarea și coeziunea grupului și se va desfășura în perioada 15 septembrie – 15 noiembrie 2022.
Cum se desfășoară tabăra?
Se încurajează utilizarea limbii române într-o îmbinare echilibrată de activități de promovare a valorilor de respect, acceptare, solidaritate, empatie şi toleranţă.
Scopul e ca fiecare participant să se simtă motivat și în siguranță, cu comunicare exclusiv în limba română.
În cadrul taberei au loc: activități de exersare și îmbunătățire a fluenței în limba romană, activități, proiecte motivante și antrenante în limba română, activități de explorare și cunoaștere, care dezvoltă inteligența și creativitatea, jocuri interactive în aer liber, ateliere de dezvoltare personală, concursuri.
Mioara Moraru, președinta Propatria: „Luni am dat bun venit copiilor, suntem extraordinar de entuziasmați și îi primim cu brațele deschise într-o locație splendidă, Villa Fornarola de lângă Roma, la Pavona. Copiii vor avea experiențe de neuitat, pentru că atmosfera e una relaxantă, bazată pe activități informale. Mulțumim colaboratorilor de suflet, care ne-au ajutat în toate activitățile, de aici, din teritoriu, mă refer la Asociația Villaggio romeno, prin președinta Luciana Ludușan. Sperăm să fie primul pas spre realizarea unui proiect de continuitate, care să crească în anii următori”.„Atelier de vorbărit” este o continuare a proiectului de cercetare „Copii între două lumi”, implementat cu sprijinul DRP in anul 2021 și focalizat pe reinserția școlară a copiilor întorși acasă. Atunci au fost evidențiate și documentate numeroasele probleme cu care se confruntă copiii români din diaspora la întoarcerea definitivă în țară.
Proiect realizat cu susținerea DRP / Departamentului Românilor de Pretutindeni, sub patronajul Ambasadei României în Italia. Colaboratori: Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Centrul Județean de Resurse şi Asistență Educațională Vrancea (C.J.R.A.E. Vrancea), Liceul de arte Gh. Tattarescu / Focșani, Colegiul Național Unirea / Focșani, Asociația PropatriaVox / România, Asociatia Villaggio Romeno, Episcopia Ortodoxă a României in Italia. Parteneri Media: Agerpres, Radio Romania, Rotalianul.