Joi, 17 martie, a avut loc a șaptea ediție a seminarului intitulat IDEEuropa – Discuții despre Europa de mâine, organizat de Liga Studenților Români din Străinătate – LSRS Italia.
Evenimentul își propune să răspundă la câteva întrebări despre fenomenul migrației românilor, care va fi viitorul lor în diaspora și obstacolele pe care le-au întâmpinat în procesul de integrare.
Acest eveniment este moderat de Simona Fabiola Gîrneață – coordonator LSRS Italia și Daniela Călugărul – Vice Director Departament proiecte, iar la organizarea ediției participă Bianca Mihaela Vasile – fostă coordonatoare LSRS și Andrei Iacob – cercetător social care au contribuit direct la redactarea cărții Rădăcini la jumătate. 30 de ani de emigrație românească în Italia.
Andrei Iacob, în afara colaborării la carte, a susținut o cercetare pe tema dinamicii societății economice ale comunității românești în timpul pandemiei. Totul a pornit de la ideea și contextul anului 2020, unul pandemic, primul lockdown în Italia, întoarcerea românilor înapoi acasă. Acesta și-a propus două obiective: de a descrie și de a investiga consecințele răspândirii virusului asupra vieții emigranților români din Italia și studierea dinamicii și strategiilor de inserție, precum și raportul cu instituțiile. Concluzia acestui studiu este că procesul emigratoriu românesc devine definitv, iar românii se simt din ce în ce mai îndepărtați de statul de origine decât de cel gazdă.
Un alt subiect abordat a fost evoluția migrației românești pe parcursul anilor. Dacă prin anii 2000 românii ajungeau în Italia ilegal, acum călătoresc ușor. În schimb, în ceea ce privește contractele, acestea sunt informale, nu sunt respectate. Asta ar fi dinamica migrației românești, românii au câștigat drepturi, dar din anumite puncte de vedere au și pierdut unele drepturi.
Alt subiect interesant dezbătut, joi seară, la acest eveniment a fost întoarcerea românilor acasă din cauza crizei economice, iar marea întrebare a fost dacă va persista acest fenomen.
În următoarele săptămâni, în fiecare joi, va fi o ediție nouă, fiecare abordând o temă diferită. Se va vorbi, joia viitoare, pe 24 martie, despre Relații Internaționale, iar pe 31 martie, despre Tematica drepturilor.