În această perioadă, ocazionată de marcarea Zilei Culturii Naționale stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010, la inițiativa regretatului cantautor Victor Socaciu, pe data  de 15 ianuarie, ziua poetului și jurnalistului român Mihai Eminescu, se va desfășura în mai multe locații, premiera unui film documentar despre viața poetului.
Filmul are o durată de 65 de minute și prezintă, în imagini cinematografice (docudramă și  narațiune), povestea plecării din Ipotești la școală a copilului Mihai, la vârsta de șapte ani, împreună cu tatăl său, Gheorghe Eminovici, până la ultima vizită pe care a făcut-o la Cernăuți, înaintea Crăciunului din 1885.  Pelicula intitulară „Eminescu și Cernăuții” a fost realizată cu fonduri exclusiv private, sub semnul alarmelor și războiului din Ucraina, pe baza scenariului prof. dr. Ionel Novac și prof. Vasile Bycu, în regia lui Mihai Petre Grosu, după cum relatează Monitorul de Botoșani.
Distribuția este asigurată de profesori, oameni de cultură, istorici, literați, ziariști, artiști – toți etnici români din regiunea Cernăuți. Este primul film documentar care reliefează prezența, școala și vizitele lui Mihai Eminescu la Cernăuți în perioada anilor 1858-1885.
Scenariul filmului aparține prof. dr. Ionel Novac și poetului Vasile Bâcu. Regia și imaginea: Irina și Mihai Grosu. Filmul a fost realizat cu sprijinul Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, președinte Vasile Bâcu.
Potrivit lui Mihai Grosu, coproducător al filmului, premierele vor avea loc, conform următorului calendar:
—Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, 13 ianuarie 2023, ora 12.00;
—Liceul nr.6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, 15 ianuarie 2023, ora 12.30;
—Casa Memorială „Mihai Eminescu” din Ipotești, 16 ianuarie 2023, ora 12.00;
—Casa de Cultură Voluntari-Ilfov, 21 ianuarie 2023, ora 17.00;
—Muzeul Național al Literaturii din București, sala Perpessicius, strada Nicolae Crețulescu nr. 8, 22 ianuarie 2023, ora 18.00.
Intrarea este liberă la toate evenimentele.
Începând cu data de 15 ianuarie 2023, filmul va rula la Cinematograful Union din București, zilnic de la ora 17.00. Realizatorii filmului aduc mulțumiri pentru sprijin Consulatului general al României la Cernăuți și Primăriei orașului Cernăuți.
Trailerul filmului:

(Visited 442 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *