Plecată de doar patru ani în Germania, o tânără româncă, de loc din Oradea, a reușit să se impună în comunitatea românească de la Berlin prin activismul civic arătat în acțiunile pe care le-a făcut până acum. Face parte din „Diaspora Civică” Berlin, o organizație care încearcă să-i ajute pe românii stabiliți dincolo de granițele țării natale. Totodată, proiectele pe care le derulează împreună cu echipa organizației susțin valorile românești și sprijină România în demersul ei politic, social, economic ș.a.m.d.
Georgiana Bere este inginer programator, profesie pe care o desfășoară și în prezent la Berlin. A terminat facultatea la Cluj și încă de când era studentă, lucra pentru Declic în România. Declic este o comunitate creată din sute de mii de oameni obișnuiți care trăiesc în România sau în afara granițelor țării. În prezent, sunt peste un million de membri activi care militează pentru o societate mai dreaptă.
“Am plecat în 2019, cred, erau deja alegerile europarlamentare. Eu lucram la Declic în România și eram destul de implicată civic. Dar mi s-a părut destul de obositor. Toată iarna 2018-2019 mi-am petrecut-o în frig, protestând. Stăteam în Cluj atunci și mi s-a părut foarte extenuant. Mi-am dat seama că sunt atât de absorbită de situația asta politică încât îmi neglijez viața personală. Aveam 23 de ani la momentul respectiv și am decis să mă mut. Am avut un declic, dându-mi seama că pot fi implicată civic și din afara țării, că nu trebuie să fiu neapărat acolo. Motivul adevărat pentru care m-am mutat a fost acela că am primit o ofertă de job în Berlin”, povestește Georgiana.
La 19 ani făcea voluntariat pentru tot felul organizații mari din România moment în care a fost recrutată pentru un job Londra. “Mă batea gândul de atunci să mă mut. Dar mă gândeam că dacă rămân acolo o să fiu un cetățean de mâna a doua, că toată lumea urăște românii. Dacă rămân în România, mi-am zis că pot să mi aduc o contribuție…” .
În Berlin a ajuns când „Diaspora Civică” era deja înființată ca organizație (inițial era doar un grup informal) și primul mare proiect în care s-a implicat a fost cel pentru alegerile europarlamentare. A prins atunci întreaga nemulțumire a miilor de români care doreau să voteze, dar nu aveau posibilitate. În felul acesta, a ajuns să vadă comunitatea de români din orașul care a adoptat-o. “Proiectul de alegeri <Diaspora civică> a început fix atunci când eu m–am mutat în Berlin. Au fost europarlamentarele, au fost cozile acelea imense și după aceea, am început să vorbim cu Ambasada. Am discutat cu oamenii din România, cu cei de la <Declic>, ca să vedem ce putem face, ca să evităm cozile la alegerile următoare Și în următoarele luni, au fost discuții împreună cu Ambasada, cu Ministerul Afacerilor Externe, pentru a vedea cum se poate facilita votul în afara țării. În procesul acesta, căutand voluntari, fiind parte din Comisia Electorală, am văzut toată comunitatea de români din Berlin care venea să voteze”.
Este un membru activ al organizației „Diaspora Civică”, una în care toți membrii sunt, în primul rând, voluntari. Principiul după care funcționează este să existe un proiect coordonat de cineva, iar ceilalți să-l susțină prin implicare în activități. Georgiana a fost și coordonator, și suporter. “Eu am ajuns cam după doi ani de când se înființase ONG-ul, iar atunci proiectele erau mai mult culturale. Cuțitele s-au ascuțit atunci cu alegerile și când ne-am dat seama că putem avem un impact mai mare pentru România. Cred că am făcut un progres destul de mare prin RDFN (Romania Diaspora Funding Networking), care e un mod pentru oamenii din diaspora să contribuie financiar pentru a ajuta România, dar foarte elaborat. Sunt evenimente unde oamenii pot dona, evenimente organizate de anumite ONG-uri. Știi exact unde se duc banii și ONG-urile se prezintă, își propun proiectele etc. Acestea sunt două moduri care mie mi-au plăcut prin care diaspora poate ajuta România, în primul rând, prin vot, și apoi, financiar, cum am zis. Pentru vreo doi ani, eu am dus proiectul cu alegerile, iar RDFN, o altă colegă de a mea și eu doar supporter”, mai adaugă tânăra.
„Vin românii și ne iau joburile a fost un mit…”
Un alt proiect derulat de tânăra de 27 ani este cel pentru susținerea muncitorilor sezonieri. A început în clipa în care în Germania a izbucnit criza forței de muncă, acum doi ani în timpul pandemiei. Georgiana a înțeles atunci cât de dependent e statul german de muncitorii români. “Era o mare criza în Germania pentru că nu puteau să importe muncitorii din România și, efectiv, economia germană e atât de dependentă de muncitorii români încât era în criză. Cine o să culeagă căpșunii, cine o să culeagă sparanghelul și ce m-a deranjat foarte tare a fost ipocrizia, pentru că foarte multă lume din Germania era neangajată, dar tot trebuia să importe români, pentru că cei care nu au serviciu în Germania, nu se coboară ei la nivelul de a culege sparanghel. Mi s-a părut o ipocrizie urâtă din partea lor, pentru că stai pe ajutorul de la stat, nu vrei să faci joburi de astea mici, dar pe urmă îi blamezi pe români… Pentru mine a fost dovadă clară că: <vin românii și ne iau joburile> a fost un mit, pentru că voi, germanii, nu le vreți. Și atunci am avut o revelație, dacă industria depinde de ei înseamnă brusc că ei pot să aibă mai multe pretenții…”.
Astfel, în perioada crizei pandemice, membrii organizației au colaborat împreună cu FaireMobilitaet, pentru a ajuta la informarea românilor veniți să muncească în Germania.”
www.faire-mobilitaet.de platforma care îi ajută pe români cu o informare corectă de care chiar au nevoie.
Provenită dintr-unul dintre cele mai prospere orașe din România, Oradea, studentă la Cluj, de asemenea, un oraș dezvoltat al țării, devii curios asupra motivului pentru care un tânăr decide să plece din țară.
“ Nu a fost vorba de bani, pentru că în Cluj poate aș fi câștigat mai mult decât la Berlin. E o chestie culturală. Noi toți, ăstia din Berlin, suntem exilați cultural mai ales. Și-n Romania aveam un anturaj de oameni destul de progresiști, dar Berlinul e un loc unde pot expora, pot să mă implic, fără să simt că sunt sabotată la fiecare pas. E o încredere în oamenii din jurul meu pe care n-o am mereu în România”.
„Ar fi super important să avem un cod electoral…”
Pe viitor, ca proiect în organizația din care face parte, simte că e nevoie de o implicare serioasă în redactarea unui cod electoral, deoarece România nu are așa ceva, iar faptul că legea electorală e atât de permisivă, schimbându-se chiar și cu două luni înainte de alegeri, nu este cel mai bun lucru pentru un scurtin corect. “Cel mai important ar fi să se creeze un context legislativ coerent, un cod electoral, pentru că noi n-avem așa ceva, ceea ce este ilegal din toate punctele de vedere. Cred că suntem singura țară din U.E. sau a doua, care nu are așa ceva. Ar fi super important să avem acest cod electoral, să nu mai poată fi schimbată legislația cu un an înainte de alegeri sau măcar jumătate de an…”.
Georgiana spune că România e ca o poveste romantică în orașul Berlin din Germania unde a ales să-și petreacă tinerețea. Faptul că oamenii din orașul ei adoptiv au o atitudine cosmopolită, sunt anti rasiști face ca țara noastră să fie pusă într-o oglindă favorabilă. Între românii ei, țara natală este “o chestie romantică, draguță, sarmale. Aduci un cozonac, toți mâncăm ca și când ar fi de aur. E și un restaurant românesc aici unde toți mergem. E o comunitate în care ne înțelegem. Sentimentul general e destul de bun”.