Llesui: Legende și tradiții – Conservarea trecutului pentru viitor
Catalonia este o provincie binecuvântată din punct de vedere geografic, având atât munți, cât și un litoral. Este provincia care trăiește în fiecare moment al anului. În timpul verii, soarele strălucește pe toată coasta mediteraneană, iar iarna ne aduce mai aproape de natura din Munții Pirinei.
Potrivit legendei, Hercule a ajuns pe țărmurile spaniole împreună cu argonauții, căutând Lâna de Aur. Când a ajuns pe târămurile unde Spania, Franța și Andorra se întâlnesc acum, a întâlnit o tânără frumoasă pe nume Pirene. S-au îndrăgostit profund, dar tatăl ei, îngrijorat de căile nomadice ale lui Hercule, le-a interzis relația.
În ciuda opoziției, Pirene a conceput un copil cu Hercule, care s-a născut cu corp de șarpe. Învinsă de durere și rușine, Pirene a fugit în munți, unde a murit, plângând după copilul ei. Când Hercules și-a găsit trupul fără viață, a fost devastat. În durerea sa, el a aruncat pietre enorme asupra pământului, formând Munții Pirinei, unde dragostea și pierderea lor au fost gravate în peisaj.
Pirineii sunt într-adevăr magici, modelați nu numai de legende, ci și de vârfurile lor maiestuoase și spiritul atemporal.
Turistul obișnuit își petrece cea mai mare parte a weekendului în Pirinei. Există numeroase stațiuni de schiat, mai aproape sau mai departe de marile orașe din Catalonia. Printre acești munți se ridică cel mai înalt vârf din regiune, Pica d’Estats, cu o înălțime de 3.143 de metri – un simbol al gloriei naturii. Una dintre cele mai impresionante stațiuni se numește Portaine, care este situată lângă Pica d’Estats și începe într-un sat magic numit Sort. După cum se vede din numele său, satul este unul al destinului, al norocului, pentru că în acea zonă există numeroase legende despre entități ludice care au adus noroc în viața celor care au trăit sau au călătorit prin aceste zone magice.
Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu că la o distanță de numai 12 kilometri de Sort, există o parte din Paradis. Cunoscut sub numele de Llesui, satul are o bogată tradiție culturală, fiind singura așezare la această înălțime, în zona Valle de Assua.
Călătoria până acolo, cu plecarea din satul Sort oferă unul dintre cele mai pitorești trasee din regiune. Este o călătorie care se simte ca o călătorie înapoi în timp, care duce la un sat în care munții sunt nu doar un fundal, ci un mod de viață.
În Llesui, sătenii au ales să rămână, îmbrățișând frumusețea liniștită a vieții rurale. Dăruirea lor a menținut viu spiritul locului, continuând moștenirea strămoșilor lor într-un ritm armonios cu natura. Cunoscut cândva pentru găzduirea primei stațiune de schi din Catalonia, Llesui încă mai poartă urme ale acestei glorii trecute, cu vechile telecabine stând ca martori tăcuți ai istoriei satului.
Prima stațiune din Pirineii Catalani a fost înființată la Llesui. A funcționat doar între 1968 și 1987 și a fost închisă din cauza schimbărilor climatice. Geografia zonei este predominantă de pajiști și din acest motiv, există o lipsă de copaci în zonă. Când ninge, vântul atinge viteze incredibile și mișcă zăpada în jur cu o viteză incredibilă. Acum se mai pot vedea structurile metalice rămase în urmă, o senzație ciudată, cu vântul care suflă prin ele, o tristă imagine a unui loc abandonat.
Llesui datează dinainte de stațiunea de schiat. Pe atunci, populația sa lucra mai ales cu animale, având peste 40 de turme și turme de oi și vaci. La începutul anilor ’70, locuitorii săi au decis să abandoneze muntele în favoarea orașului și a beneficiilor sale economice, unde industria era înfloritoare. În sat nu era curent, apă curentă sau lemne de foc. Din cei 500 de localnici, aici au mai rămasaproximativ 60 -70 iar în momentul de față sunt doar 4 turme de oi de care oamenii au mare grijă.
Astăzi, inima Llesuiului bate cu viața pastorală. Ciobanii au în grijă oi, capre, vaci și cai în acest mediu montan curat, unde animalele au parte de hrană sănătoasă și îngrijire umană. Satul își păstrează bogata moștenire culturală cu Muzeul Pastoral, o prezentare autentică a vieții pastorale tradiționale, obiceiurilor și sarcinilor sezoniere care au definit acest mod de viață de secole.
Llesui este un loc în care natura se întâlnește cu umanitatea, iar vizitatorii pot simți spiritul pământului. Legendele vorbesc despre zâne și spirite care protejează munții și veghează plantele folosite pentru ceaiuri și remedii naturale. În acest sat, locuitorii trăiesc simplu și în armonie, împărtășindu-și viețile și tradițiile cu vizitatorii, oferind o privire rară asupra unei vieți în acord cu natura și tradiția.
În Llesui, nu veți doar vizitezi, ci descoperi ce înseamnă să te reconectezi cu rădăcinile timpului și tradiției.
Un aspect frumos pe care îl veți înțelege despre Llesui este unitatea – un sentiment de unitate care întruchipează spiritul catalan. Catalanii sunt muncitori, duc vieți simple, în timp ce prețuiesc momentele mici și semnificative. Ei poartă cu mândrie și dăruire responsabilitatea de a păstra tradițiile catalane pentru generațiile viitoare.
Printre aceste suflete rezistente se numără David și Nora, păstori devotați animalelor lor și muntelui. David conduce, de asemenea, Muzeul Pastoral al satului, în timp ce Nora își urmărește pasiunea ca *bruxa*, sau herbalist. Ea se aventurează în munți pentru a culege plante, pregătind remedii naturale pentru familia și comunitatea ei.
Prin farmecul lor, ei pot aduce un turist în povestea care este viața locală. Lui David îi place să lucreze ca păstor și spune că este o meserie ca oricare alta. „Avem în grijă acești munți verzi și ecosistemele lor. Luptăm zi de zi pentru a avea un produs de calitate, un produs ecologic, de proximitate.”
În fiecare an, între 4 iunie și 4 octombrie, aproximativ 1500 de vaci, 600 de cai și 5000 de oi din toată Catalonia se bucură de iarba proaspătă a Pirineilor, având la dispoziție platouri imense de pajiști. În tot acest timp, doar doi oameni muncesc aici sus, între vârfurile munților.
David ne spune că aici există viață, indiferent de perioada anului. Este adevărat că vara este mai multă activitate. În ciuda acestui fapt, în timpul iernii, sentimentul de izolare este extraordinar.
Stațiunea de schiat a adus multă infrastructură la această înălțime: electricitate, apă curentă și acoperire telefonică. A fost un schimb benefic pentru micul sat. Chiar dacă stațiunea nu mai există, viața satului s-a schimbat în bine.
Pentru o mai bună reclamă a satului, acum există un punct de informare turistică, un muzeu al păstoritului și un restaurant unde se pot savura doar preparate locale.
Mulți cred că în Llesui sunt doar oameni care trăiesc în condiții de epoca de piatră. David a explicat că era mai greu să trăiești aici în trecut, dar acum este diferit. „Trăiesc în fiecare zi într-un mediu foarte liniștit.” spune el.
Chiar și iernile s-au schimbat și nu sunt la fel de aspre ca înainte. Își amintește de vremea când Llesui avea un singur telefon și fiecare sătean avea dreptul de a-l folosi doar două minute pentru a vorbi cu cei apropiați.
Înainte, distanța dintre oameni era complicată. Acum, vremurile sunt total diferite. Chiar și așa, ce rezervă viitorul acestui loc?
„Înainte mergeai în oraș, studiai și rămâneai acolo. În zilele noastre, tinerii țin cont de costul vieții în zonele metropolitane și preferă să revină în mediul rural. Societatea actuală este una de consum. Consumând mai puțin, ești de fapt mai fericit. Când iubești ceea ce lucrezi, viața este deja ca o poezie.” afirmă bucuros David.
În zona Pallars există un singur loc unde vă puteți lua laptele pentru a fi procesat. Din păcate, plata este nesemnificativă, ținând cont de faptul că animalele au unele dintre cele mai bune condiții de viață și sunt hrănite cu alimente sănătoase.
Oierii doresc să fie ajutați mai mult de autorități pentru a simți că munca lor este cu adevărat apreciată în țară. Ei cred că o soluție ar putea fi acordarea de prioritate vânzării produselor locale față de altele.
Viața acolo sus este un tratament continuu cu aer proaspăt și mâncare adevărată.
De pe înălțimile satului Llesui se poate admira vârful Pica d’Estat. Astfel, timpul pare să se oprească, dând un moment de introspecție, un moment de reunire a trecutului cu o istorie puternică cu un prezent simplu spre un viitor etern al tradițiilor.
Satul prosperă datorită oamenilor precum David și Nora și altora care au ales să rămână în aceste condiții accidentate, salvând viitorul lui Llesui. În timpul petrecut împreună, ei au împărtășit povești despre trecutul satului și am făcut drumeții pe coasta muntelui pentru a vizita animalele, a căuta ierburi medicinale și a asista la unul dintre cele mai uluitoare apusuri de soare din lume.
În aceste momente, lăsăm natura să vorbească, îmbrățișând vântul, simplitatea și autenticitatea vieții de aici. În Llesui, viața se desfășoară în mod natural, umil și cu un profund simț al responsabilității.
Articol de Elena Teodora P.
(Visited 21 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *