Arthis Asbl-vzw Arthis – La Maison Culturelle Belgo-Roumaine organizează în perioada 25-27 februarie, târgul Mărțișorului/Martenitsa. Evenimentul va avea loc la Bruxelles și va aduna 35 de expozanți, artiști și artizani din Belgia și Romania selectați de etnografi de la Muzeul Țăranului Român. Târgul va avea loc între orele 11 și 18.30, iar atelierele de mărțișoare și martenitsa  numele bulgăresc al Mărțișoarelor)  se vor desfășura, sâmbătă 26 februarie, de la 11:00-12:30.

Organizatorii au comunicat pe pagina de Facebook a evenimentului următoarele: ”În primele zile ale lunii martie, românii, moldovenii, bulgarii și macedonenii își oferă reciproc mărțișoare/martenitsa (cel mai adesea bărbații le oferă femeilor) formate dintr-un fir roșu și un fir alb uneori împletite între ele. Cele două culori pot avea mai multe simboluri: • sănătatea și puterea sângelui, albul vieții lungi; • căldura soarelui de primăvară și topirea zăpezii de iarnă; • lumina si apa, doua elemente esentiale pentru viata; • dragoste (sau prietenie) și puritate (sau dreptate, sau respect); • viață și pace…  Mărțișorul este un șnur împletit dintr-un fir alb și un fir roșu, cu un mic obiect de podoabă, care este purtat de femei și fete pe tot parcursul lunii martie și semnifică venirea primăverii. Această tradiție a fost inclusă, în 2017, în lista reprezentativă a UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității”.

Linkul evenimentului aici.

Arthis este o organizație în domeniul educației permanente ce își propune integrarea persoanelor venite din Europa de Est, acordând o importanță deosebită aspectului socio-cultural.

(Visited 17 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *