Actorul Sergiu Cioiu a rămas în memoria afectivă a românilor mai mult pentru cântecele cărora le-a dat viaţă decât pentru rolurile puse în scenă. Muzica a apărut în cariera sa încă din timpul studenţiei la I.A.T.C. şi i-a conturat aura de star pe parcursul anilor ’60 – ’70, culminând cu melodia „Cântecul vântului” semnată de Alexandru Mandy.

Se pare că acesta e şi compozitorul care i-a încredinţat cele mai multe cântece, găsindu-i cel mai bine personalitatea vocală în siajul soliştilor de expresie franceză precum Gilbert Becaud, Jacques Brel ori Charles Aznavour. Dar Cioiu nu a făcut rabat în interpretarea nici unui rol, că a fost cântat sau vorbit – şi a avut parte de suficiente colaborări.

A plecat din ţară în 1981, supărat pe cenzurarea totală a unui one-man-show produs de TVR, împreună cu soţia şi cu fiul lor. După un an în Franţa, cei trei s-au stabilit în Canada, la Ottawa. A continuat să lucreze în domeniu, dar mai mult în culise decât pe scene. Printre altele, a dat lecţii şi a susţinut workshop-uri de actorie/dramaturgie.

În intimitate, a cultivat cu aceeaşi pasiune cântecul şi poezia românească; ca dovadă – clipurile editate în interviul filmat la Ottawa în iunie 2013, realizate de-a lungul timpului cu sprijinul fiului său, Leonard Constant, care îi calcă hotărât pe urme.

Atunci, ne itera destule proiecte în derulare, majoritatea privind România, sincer nu am ştiut dacă să le editez. Ulterior mi-am cerut scuze şi l-am acompaniat pe unde am putut. Pentru că de pe la 75 de ani, actorul a revenit anual în ţara natală (uneori de mai multe ori pe an) pentru concerte – eveniment, lansări de discuri şi de carte, reuniri cu alţi mari solişti pop, din mai multe generaţii. La 80 de ani (împliniţi în 2020) domnia sa se reinventa artistic parcă şi mai abitir!

De menţionat un dublu CD „Vântule şi alte cântece – Sergiu Cioiu cântă Mandy”, dar şi impozantul volum „Nu ştim aproape nimic – Sergiu Cioiu în dialog cu Puşa Roth” (plus audiobook). De asemenea, „Pe cine numim… Eu” (dublu CD cu cântece şi recitări pe versuri de Marin Sorescu), „Cine a găsit tinereţea mea…” şi „Pur şi simplu Sergiu Cioiu” (cu compoziţii proprii).

Nici în perioada pandemiei, artistul nu a stat pe tuşă. După un celebru triptic pe versurile aceluiaşi Alexandru Mandy, cântat şi filmat în tinereţe, Cioiu a revenit în 2021 cu „Omagiu lui Brâncuşi pe Calea Eroilor”, un eseu video care îl celebrează într-o manieră inedită pe „şamanul sculpturii moderne”, în trei versiuni în limbile română, engleză şi franceză! Producător – regretatul Doru Dinu Glăvan. În aprilie, artistul revine în România, pentru a lucra la un proiect Shakespeare cu ansamblul Anton Pann.

Cu aceeași ocazie, a fost intervievat și fiul său, Leonard Constant.

(Visited 213 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *