În perioada 10-13 aprilie 2023, la Timișoara – capitala europeană Culturii anul acesta – a avut loc conferința „Smart Diaspora 2023. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul „Timişoara Capitală Europeană a Culturii”.
Īn cadrul conferinței, au fost organizate 38 de workshopuri la care au participat aproximativ 400 de cercetători, profesori universitari, creatori, directori de festivaluri din diaspora, 550 de invitați din țară și 300 de persoane din cadrul universităților membre ale ‘Alianței Timișoara Universitară’.
Evenimentul a fost organizat de Alianța Timișoara Universitară (ATU), sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, sub egida Guvernului României, al Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării şi cu participarea Academiei Române.
La eveniment a participat și directorul ICR Bruxelles, conf. univ. dr. Liliana Țuroiu, care a susținut conferința „Diplomația culturii, cultura diplomației. Noi competențe profesionale ale managerilor culturali – oportunități și provocări în contextul internaționalizării”.
Au fost prezenți invitații din diaspora, din peste 30 de țări, majoritatea din Uniunea Europeană, alături de cercetători și profesori din Republica Moldova, Japonia, Singapore, Australia, SUA şi Marea Britanie.
Cercetătorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie (1987), a fost prezent la Timișoara ca invitat al conferinței internaționale „Smart Diaspora 2023” şi a devenit membru onorific al comunității academice a UVT, în urma acordării titlului de Doctor Honoris Causa.
La evenimentul de deschidere găzduit de Opera Națională Română din Timişoara, în data de 10 aprilie, în prezența premierului Nicolae Ciucă, au luat cuvântul Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, care a transmis mesajul președintelui Klaus Iohannis, Ligia Deca, ministrul Educației, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, primarul Dominic Fritz, fostul președinte al României, Emil Constantinescu şi alți distinşi invitați.
Teleasta (TVR), VALENTINA BAINTAN, a fost, de asemenea, prezentă la eveniment și a relatat pe profilul de Instagram următoarele despre cele 38 de wrokshopuri organizate pe tematici diverse, de la educație și psihologie, la economie globală, securitate cibernetică, orașe inteligente, geomatică, traducere și comunicare interculturală, jurnalism cultural și antreprenoriat cultural.
„Am cunoscut muzicieni români și antreprenori culturali plecați peste hotare și reveniți în România pentru a construi proiecte muzicale și culturale dedicate generației tinere de artiști. Proiecte frumoase, îndrăznețe, entuziaste despre care sunt convinsă că vom auzi cât de curând. Am povestit despre antreprenoriat cultural, dar și despre jurnalismul cultural din România și am încercat să conturăm idei care să aibă pe viitor un impact în rândul copiilor și tinerilor aflați la început de drum artistic. România se află printre țările în plină dezvoltare culturală și are deja o serie de entități de renume și oameni de bine care contribuie masiv, cu eforturi susținute și neobosite, la educarea și sprijinirea tinerilor artiști aflați la început de drum. Oameni minunați ce cred cu tărie în valorile României. Însă este nevoie să fim și mai mulți. Mai mulți și mai hotărâți în a ne apăra și susține valorile artistice, astfel încât să nu mai fie nevoie să asistăm la exportul minților sclipitoare în afara țării. Tinerii din România au nevoie de suport constant, de înțelegere și încurajare a capacității lor intelectuale, dar și de șanse în a și le valorifica. Îți mulțumesc, Cristian-Ladislau Andris pentru bucuria de a fi parte a acestor conferințe și, nu în ultimul rând, pentru ceea ce faci pentru tinerii din România. Ești un exemplu demn de toată admirația și îmi doresc să fim tot mai mulți cei care să ne unim forțele alături de tine, în toate demersurile pe care le inițiezi în beneficiul generațiilor tinere de muzicieni”.