Un preot român care slujește la Parohia Sfânta Cuvioasă Monica din Mantova (Lombardia) a publicat, pe data de 1 martie, pe pagina sa de Facebook, o poezie dedicată zilei de mărțișor, considerată de acesta cea mai tristă  zi de mărțișor și face referire clară la războiul declanșat ăn Ucraina.

CEA MAI TRISTĂ ZI DE MĂRȚIȘOR..
                                             de Preot Sorin Croitoru
E cea mai tristă zi de Mărțișor,
Cu toate că-i frumos, e cald, e soare,
Dar mă gândesc cum plânge un popor
Și lăcrimez, cuprins de întristare.
Un neam întreg, un neam ca noi, creștin,
Măcelărit de bombele lansate
Din ordinele unui țar meschin
Ce a uitat de dragostea de frate..
Femei ce plâng, copii înfometați,
Cadavre care zac neprohodite,
Familii mii rămase fără tați,
Plecați la oaste pe nepregătite..
La mărțișoare mă gândesc acum?..
O țară prefăcută în ruine,
Atâția oameni amărâți pe drum,
Fugiți de frica hoardelor haine..
Pe calendar de azi e primăvară,
Natura s-a trezit complet la viață;
Ca-n fiecare an, la noi în țară
Frumoșii ghiocei se vând în piață.
Privesc spre cer, e-atât de luminos,
Că nici nu reușesc să-i rabd lumina.
Suspin și-I cer Stăpânului Hristos:
„Dă, Doamne, iarăși pace-n Ucraina!”.
Rugile preotului și îndemnul la credință întru Hristos în aceste vremuri tulburi sunt prezente aproape zilnic prin mesaje postate pe rețeaua amintită. Într-o postare de joi, 3 martie, părintele explică semnificația Să ne iubim unii pe alții, transmisă în fiecare duminică, la Sfânta Liturghie, în toate bisericile ortodoxe.
„La începutul părții celei înfricoșătoare a Sfintei Liturghii, adică a „Liturghiei credincioșilor” în care se vor sfinți Darurile, făcându-L pe Domnul Iisus Hristos să coboare pe Sfânta Masă, preotul slujitor se îndreaptă din altar spre credincioși și strigă tare cuvintele din titlul postării mele de azi: <Să ne iubim unii pe alții, ca într-un gând să mărturisim!>. Fraza începută de preot este apoi continuată și încheiată de cântarea stranei: „Pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, Treimea Cea deoființă și nedespărțită”. Care este ideea acestui îndemn la iubire? Nu putem mărturisi adevărata credință în Preasfânta Treime dacă nu există o adevărată iubire între noi! Vedeți, dragii mei? Iubirea și credința sunt legate între ele în acest mod: întâi iubirea, apoi credința. De ce așa, și nu invers? Pentru că „cel ce rămâne în iubire RĂMÂNE ÎN DUMNEZEU ȘI DUMNEZEU RĂMÂNE ÎN EL”! (Sfântul Apostol Ioan Teologul). Cel ce îl iubește pe fratele său creștin, sau mai degrabă pe fratele său OM, este plin de Duhul Sfânt, de Lumina Tatălui Ceresc, iar Doxologia Mare ne spune: „Întru lumina Ta vom vedea Lumina” adică numai cel ce Îl are pe Duhul Sfânt în suflet poate vedea clar adevărul credinței în Preasfânta Treime. Îndemnul de la Sfânta Liturghie înseamnă o asumare la persoana întâi a ceea ce le cere Domnul Hristos ucenicilor Săi la persoana a doua la Cina Ce de Taină:<SĂ VĂ IUBIȚI UNII PE ALȚII>, precum Eu v-am iubit pe voi>”.
Părintele explică faptul că mai ales acum rugile noastre trebuie să se îndrepte spre poporul ucrainean.
„Iată de ce, dragii mei, este atât de important să ne iubim între noi. Iată de ce iubirea noastră trebuie să se reverse mai întâi asupra persoanelor necăjite… Și care persoane sunt mai amărâte în clipele acestea decât poporul ucrainean, prigonit și nedreptățit de Țarul tiran, poporul acesta plecat de nevoie într-un exod forțat prin toată Europa?.. Poporul acesta ale cărui mame îngheață prin gări cu pruncii în brațe și ai cărui tați se proptesc cu mâinile goale în fața tancurilor rusești. Da, dragii mei, să ne iubim unii pe alții, dar astăzi, mai mult ca orice, să iubim poporul ucrainean, să-i fim alături și să-l ajutăm. Domnul să ne binecuvânteze pe toți, amin”, a mai spus părintele Sorin Croitoru
(Visited 223 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *