Peste 400 de români,  prezenți duminică la Villaggio Romeno, la Marino (Roma) au sărbătorit Ziua României simțindu-se, pentru câteva ore, mai aproape de casă, mai aproape de patrie! 

Cu lacrimi de dor în ochi, dar și cu bucurie în suflete, românii noștri au întâmpinat artiștii de seamă din țară, îmbrăcați în straie de sărbătoare, fluturând steaguri și cântând împreună! Pentru câteva ore, s-au simțit pe pământ românesc, lângă cei dragi!

Românii din Italia, “oameni muncitori, care și-au construit cu sacrificii un destin frumos”

Ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, a transmis către românii prezenți la spectacolul “Uniți sub tricolor” un mesaj, prezentat de Alina Tănasă, ministru consilier  în cadrul Ambasadei, din care redăm un fragment:

“Vă transmit acest mesaj pentru a exprima aprecierea față de fiecare dintre dumneavoastră, adevărați promotori ai României în Italia, adevarata imagine a țării noastre, oameni muncitori care ați știut să vă făuriți cu demnitate și sacrificii un destin frumos.  Evenimentul de astăzi reprezintă o inițiativă lăudabilă a asociației Villaggio Romeno și cred că este important să avem astfel de inițiative, pentru ca  rezultatele apar și pot fi evaluate doar dacă avem proiecte și dacă reușim să comunicăm ceea ce dorim”.

Melodii despre familie și dragostea de țară

Au urcat apoi pe scenă solista Mihaela Bolog împreună cu grupul pe care îl coordonează, Roma-nia, format din elevi și tineri români crescuți și stabiliți în Peninsulă, care vor să ducă mai departe bogăția folclorului românesc! Mihaela Bolog: “Am simțit emoțiile publicului, care ne-au adus și nouă lacrimi în ochi. Am conștientizat, prin versurile pe care le-am compus, trăirile lor. Sunt mândră să aduc și să reprezint aici melodii din folclorul nostru, și sunt mândră de elevii și studenții pe care îi îndrum, mai ales că unii sunt la început de drum”.

Tot din Italia, a cântat la sfârșitul evenimentului, formația Făgărășenii.

Din Mureș, au sosit în mijlocul publicului, pe notele unui colind de suflet, Mihaela și Ciprian Istrate. Cei doi soți au emoționat românii cu melodii care i-au consacrat, precum “Doar noi doi” sau “Copilașii mi-s averea”, însoțiți de ansamblul instrumental  “Ceterași de pe Câmpie”.

Iată mesajul lor pentru publicul din Peninsulă: “La mulți ani românilor din Italia de Ziua Națională! Am fost întâmpinați cu brațele deschise, oamenii au cântat alături de noi, au fluturat steaguri, unii aveau lacrimi în ochi!  Am cântat și pentru cei care sunt departe de casă, pentru familiile care uneori sunt despărțite de străinătate. Părinții au făcut, fac sacrificii pentru copilașii lor, muncind în alte țări. Noi ne rugăm ca să fie pe cât posibil împreună.  Acasă e oriunde, poate fi și departe de România. Noi în această seară ne-am simțit ca acasă printre voi!”

Maria Ghinea, din Vâlcea, a prezentat pe scenă îndrăgite melodii din repertoriul oltenesc, dedicate familiei și dorului de țară! “E un har și o binecuvântare să putem aduce melodiile noastre aici! Sunt persoane care au venit și de la 250 de kilometri ca să fie alături de noi și să ne asculte! Românilor din Italia le urez multă sănătate și Dumnezeu să îndeplinească tot ce își doresc!  Mă gândesc la mamele care au copiii în străinătate, și cred că pentru toți, România reprezintă acasă!”, a declarat îndrăgita solistă.

Mioara Velicu, cu o energie de invidiat, a întrebat publicul în deschiderea recitalului ei: “Sunt moldoveni în sală?” “Daaa!” – au răspuns cei din sală, ropot de aplauze! A făcut glume în dulcele grai moldovenesc, a jucat, dar mai ales a cântat!  O voce pătrunzătoare care a intrat direct in sufletele publicului!  “E o tânăra speranță a cântecului popular românesc”, cum a vrut să fie descrisă, cu autoironia care o caracterizează, de actorul Iulian Praja, cel care a prezentat spectacolul de aseară.

Cântecul patriotic a unit românii din Roma

Momentul culminant a fost constituit de suita de cântece patriotice cântate de Nicolae Furdui Iancu, aflat pentru prima oară în concert la Roma! Pe notele “Noi suntem români” publicul s-a ridicat, emoționat, în picioare. Un moment intens, simbolic, sub semnul unirii, în spirit și simțire, între românii de pretutindeni.

Maestrul Furdui Iancu, după concert: “Când se apropie Ziua Națională, fiecare dintre noi trăim mai cu intensitate dragostea de țară. Mai ales cei care viețuiesc în afara granițelor. La noi, la români, persistă dorul de țară, de obiceiuri, de tradiții și dorul de rudele de acasă.  A fi patriot în ziua de azi înseamnă ce a însemnat dintotdeauna! A da ce-i mai bun din zestrea pe care ți-a dat-o Dumnezeu, semenilor tăi. Românii sunt o nație nobilă, dragostea, optimismul și iubirea de familie sălășluiesc în el! Le doresc românilor din Italia să fie fericiți și sănătoși acolo unde au ales să trăiască!Și le spun, încă o dată, să fie mândri și să nu uite niciodată că sunt români, să nu-și uite rădăcinile!”.

Gazda evenimentului “Uniți sub Tricolor”, Luciana Ludușan, președinta Asociației “Villaggio Romeno”, a înmânat, după spectacol, o diplomă de onoare maestrului Nicolae Furdui Iancu, dar și tuturor artiștilor și a mulțumit instituțiilor care au făcut posibilă organizarea evenimentului, echipei de colaboratori și mai ales publicului cald și numeros!

“A fost un spectacol de vis, mulțumim organizatorilor. De fiecare dată când suntem lângă artiști din România, ne aducem aminte de casă. Suntem prinși cu munca, zi de zi, și rareori avem ocazia să stăm împreună, să sărbătorim. Eu, și când lucrez, ascult pe YouTube melodii populare românești! La mulți ani, România”, a spus Valeria, româncă stabilită de peste 15 ani în Peninsulă

Evenimentul “Uniți sub tricolor” a fost susținut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și se desfășoară sub Patronajul Ambasadei României în Italia și al Primăriei localității Albano Laziale. Parteneri din România: Asociația culturală “Pe Mureș și pe Târnavă”. Parteneri Media: Rotalianul, Rozoom Press, Radio România Târgu Mureș, TVR Târgu Mureș, Zi de Zi, Punctul. Sponsor: NG Lab.

(Visited 110 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *