O tânără pianistă româncă, stabilită de aproape 20 de ani în Italia, reușește să cucerească scenele mari prin talentul ei cultivat de la vârste fragede, chiar în țara care a adoptat-o. A urmat  Conservatorul din Roma, la clasa Maura Pansini, pe care ea o consideră un adevărat maestru. Tânăra n-a uitat de țara natală chiar dacă avea doar trei ani când s-a stabilit cu părinții în Italia.

Este vorba despre Naomi Handaric, în vârstă de 22 de ani, care în 2003 s-a stabilit, împreună cu părinții, la Roma, Italia. Încă de mică, Naomi a început să studieze pianul.

Am început studiul pianului la vârsta de 8 ani, deoarece părinții mei și-au dorit mult ca eu și sora mea să primim și o educație muzicală. Ceea ce m-a motivat, în mod deosebit, a fost implicarea mea ca pianist acompaniator al corului bisericii romane de aici. Toți profesorii pe care i-am avut m-au încurajat enorm de mult în cursul anilor. Lor le datorez mare parte din reușitele mele”.

Naomi Handaric și sora ei
Naomi Handaric și sora ei

În anul 2019, tânăra a fost admisă în baza unei audiții la clasa Maura Pansini, mare pianistă din Italia, pentru a studia la Conservatorul Santa Cecilia din Roma. Naomi o consideră pe profesoara ei un adevărat maestru de la care a învățat tot ce știe acum. Până să fie admisă la Conservator, Naomi a studiat la liceul de muzică din Roma, în perioada 2014-2019. În anul 2018, în calitate de câștigătoare  a concursului „Note sul mare”, a ținut un concert care a avut loc în Aula Magna a liceului de muzică „Giordano Bruno”, iar în anul 2019, anul când a devenit studentă, a cântat la „Casa dell’Aviatore” din Roma.

La competițiile muzicale la care a participat, tânăra pianistă a obținut doar premiul I. Pentru Naomi, muzica reprezintă mai mult decât o pasiune. “Este o artă a cărui frumusețe m-a fascinat întotdeauna și mă fascinează din ce în ce mai mult. Ascultând-o și studiind-o, descoper tot mai mult profunzimea ei și asta este ceva cu totul senzațional pentru mine și pentru sufletul meu. Asta mă ajută să pot să petrec zeci de ore de studiu cu cea mai mare plăcere, chiar când mă gasesc în fața anumitor lucruri mai complicate și care necesită o mare doză de răbdare și de sacrificiu”, a mai spus Naomi  care în ultimii ani a descoperit și latura didactică pe care ea o simte ca o mare responsabilitate.

Deși este plecată din țara noastră de foarte mică, asta nu înseamnă că România, țara ei natală, o lasă indiferentă. “Pentru mine România înseamnă acasă. Deși sunt mulți ani de când am venit în Italia, legătura pe care o am cu țara mea natală este foarte strânsă. Îi admir cultura, oamenii, dar fiind crescută în zona Cheile Bicazului, cel mai mult sunt atașată de peisajele ei fenomenale… Simt România în Italia unde locuiesc prin  moștenirea adâncă a ființei mele de româncă și apoi datorită numărului mare de conaționali cu care sunt în strânsă legătură, aici, în Italia”.

În Italia ea s-a integrat foarte bine, mai ales că sunt și foarte mulți români unde locuiește, iar italienii sunt foarte deschiși, primitori și calzi. Naomi se implică în puținul ei timp liber și în a ajuta comunitatea românească din care face parte la Roma prin activități în domeniul muzical, dar și pentru persoanele cu dizabilități.

Pentru românca ce anul acesta a fost remarcată în concertul de pian organizat de Academia del România, cu ocazia Zilei Culturii Naționale  munca, perseverența și seriozitatea sunt esențiale, iar proverbul italian „Ajută-te și Dumnezeu te va ajuta” pare s-o ghideze cel mai mult în viață.

De la minutul 19:00, poți urmări concertul susținut de tânăra pianistă, cu ocazia spectacolului dedicat Zilei Culturii Naționale.

Sursă foto: Facebook și Instagram: Naomi Handaric

 

(Visited 78 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *