În numeroase țări, unde sunt stabiliți români, au avut loc  eveniment diferite ce au marcat Ziua Culturii Naționale, dar și nașterea marelui poet român, Mihai Eminescu. Majoritatea evenimentelor au avut loc între 15-18 ianuarie 2023.

Constantin Silvestri - Wikipedia

La la Berlin a fost un concert cameral, un concert dedicat acestei zile, dar și un omagiu pentru aniversarea a 110 de ani de la nașterea celebrului compozitorul și dirijorul român, discipolul lui George Enescu, Constantin Silvestri. Acest eveniment a avut loc pe data de 17 ianuarie și a fost organizat de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, iar concertul a fost susținut la Ambasada României de la Berlin. Au fost interpretate cântece ale lui Constanti Silvestri, precum „Cântece de pustiu”, „Sonata Breve” (pentru violă și violoncel), dar și ale maestrului său, George Enescu, cum ar fi: „Aubade” (trio, pentru vioară, violă și violoncel), și La minor (trio). Interpreții români ce au participat la concert au fost Andreea Novac (soprană), Radu Nagy (violoncel), Alexandra Paladi (vioară), Iosif Ion Prunner (pian) și  Cristian Niculescu (pian).

Pe lângă concert, organizatorii au spus că au fost proiectate imagini din viața profesională a marelui muzician român, prin derularea unei expoziții multimedia.

La Ateneul din Madrid, pe data de 17 ianuarie, s-au desfășurat recitaluri poetice și  muzicale din versurile lui Mihai Eminescu. Lecturile din opera poetică a lui Mihai Eminescu au fost în română și spaniolă, având și proecții video, unde au fost invitați să lectureze personalități din lumea culturală, instituțională și politică din Madrid, studenți, profesori, scriitori, jurnaliști, critici literari și elevi ai cursurilor de română. Fiecare invitat a trebuit să continue să citească opera de unde a terminat precedentul cititor, fără să oprească fluxul lecturii.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid împreună cu Ambasada României în Regatul Spaniei și în colaborare cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, iar moderatorul acestei aactivități a fost José Manuel Lucía Megías, președintele secției Literatură a Ateneului din Madrid.

Pe 18 ianuarie, la New York, a fost marcată Ziua Culturii Naționale printr-un amestec de poezie eminesciană și muzică, creat special pentru spațiul nord-american, numit „Life & Love”.  Acest melanj a durat o oră, iar interpretarea lirică a fost făcută de renumitul actor Vlad Ivanov. El a fost completat prin intervențiile lui Lucian Maxim, unul dintre cei mai mari percuționiști români. Pe parcurs, cei doi au avut un dialog hibrid, unde au și interacționat cu publicul prezent. Acest eveniment a fost organizat de Institutul Cultural Român din New York împreună cu Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

(Visited 72 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *