
Data de 15 ianuarie are o semnificație aparte pentru români, în special pentru cei care manifestă un interes aparte pentru latura culturală. În această zi, când s-a născut poetul și gazetarul Mihai Eminescu, este marcată și Ziua Culturii Naționale, ocazie de a organiza diferite evenimente și acțiuni la noi în țară cât și în Diaspora. Ne-am propus să aflăm cum a fost marcată această zi în trei dintre comunitățile de români din străinătate. Am stat de vorbă cu trei români de seamă din Franța, Italia și Canada despre ceea ce s-a întâmplat în țările lor de adopție de Ziua Culturii Naționale.
În Franța, la Paris, data de 15 ianuarie a fost sărbătorită o zi mai târziu, la Institutul Cultural Român, printr-un eveniment desfășurat pe parcursul unei zile întregi, dedicat traducerii literaturii române, dar și traducătorilor, în semn de apreciere pentru munca pe care o realizează: „Pentru noi este fundamental ca în fiecare an să surprindem, să ieșim din tipare, dorind în același timp să venim în întâmpinarea unor detalii care lipsesc, unor aspecte care trebuie completate, a unei cereri care nu și-a găsit ecou. Traducătorii reprezintă dintotdeauna vârful de lance al universalității noastre, al europenizării cărțile au trecut frontierele, europene, ale minții, ale îngustimii de spirit, ale neînțelegerii sau urii, cărțile au trecut primele aceste frontiere, dar nu doar datorită scriitorilor care le-au scris, ci și traducătorilor lor. Acești truditori întru carte au nevoie de recunoaștere, au nevoie să fie sprijiniți, înțeleși, ajutați. Pentru ei organizăm acest colocviu, lor vrem să le dăm cuvântul. Ce rămâne identic, neschimbat, în fiecare an, este depunerea de flori la mormântul lui Eminescu. În fiecare an mergem să depunem un buchet de flori la statuia care se afla în Cartierul Latin, lângă biserica româneasca din Paris”, ne-a povestit Iulia Badea Guéritée, angajată a Institutului Cultural Român. Aici mai multe detalii despre eveniment.
Într-o altă țară în care există o mare comunitate de români, mai exact în Italia, au avut loc două evenimente, cu ocazia zilei de 15 ianuarie. Primul eveniment, numit „Roma citește Eminescu…” a avut loc, pe 13 ianuarie, la Ambasada României în Republica Italiană, și a fost gândit drept un maraton poetic. Protagonistele au fost câteva femei românce care fac parte din comunitatea românească din Italia și au înclinații spre scrieri în versuri și în proză. Acestea au fost acompaniate și de un violoncelist.
Al doilea eveniment, a avut loc pe 14 ianuarie și a constat într-o dezbatere despre cultură transmisă live și organizată de către echipa RoZoom Press. Invitații care au participat au fost nume cunoscute și apreciate în spațiul cultural, precum: Enrique Javier Nogueras Valdivieso, Vasile Mureșean-Murivale, Radu Vancu și Matei Vișniec.
„Am avut invitați scriitori, traducători, oameni de cultura români din România, Italia și Spania. Emisiunile noastre sunt interactive, Live pe Facebook, iar invitații răspund în direct întrebărilor publicului, format cu precădere din români din Diaspora. De asemenea, în cadrul emisiunii s-au citit câteva poezii scrise de tineri români din Italia, care au participat la un concurs la care am fost parteneri media organizat de GRASP Milano”, ne-a declarat Miruna Căjvăneanu, jurnalistă la Roma.
În Canada au avut loc evenimente care au avut în prim plan poezia și muzica românească. Am aflat de la Raul Dudnic ce s-a întâmplat atât în Toronto, cât și în Montreal: „În Toronto, Cenaclul Observatorul, în colaborare cu Consulatul General al României, a organizat o întâlnire cu ocazia Zilei Culturii Naționale – recitări de poezie, muzică. În Montreal, mai multe organizații românești pun la cale un spectacol de muzică și poezie”, ne-a explicat Raul Dudnic, român stabilit în Canada.
Cert este că, indiferent de distanța care îi desparte de casă și anii care au trecut de când s-au mutat într-o altă țară, românii, oriunde s-ar afla, cinstesc și marchează cu mândrie Ziua Culturii Naționale.
Autor: Alexandra Ciotir