Începând de anul acesta, tinerii jurnaliști de la Botoșani dau startul unui proiect nou, respectiv un jurnal al Diasporei. Îndrumați în demersul lor de jurnalistul TVR, Doru Ionescu și editorul video TVR, Bogdan Sterpu, micii reporteri ai redacției Buzz, una formată doar din copii și adolescenți, vor căuta în comunitățile românești întâmplările și evenimentele frumoase care se petrec acolo, vor intervieva românii care știu să așeze România în inima locului în care s-au stabilit. Și sunt o mulțime de români frumoși, deschiși, cu dorința de a susține și de a promova valorile și spiritul românesc departe de casă. I-au cunoscut și ei, tinerii jurnaliști, pentru că acest proiect nu pleacă de la zero. A fost întâi siteul www.romaniadepretutindeni.ro, unde au scris și ei și s-au bucurat să-i descopere. Parcurgând secțiunile siteului veți descoperi articole, reportaje scrise și realizate de ei. Jurnalul Diasporei îi va ține pe tinerii redacției botoșănene mai aproape de românii de departe.

În prima ediție de jurnal, una dedicată lunii ianuarie, nu puteam omite sărbătoarea culturii naționale, dar avem și povestea unui român plecat la Dublin ce și-a împlinit visul din adolescență în țara care l-a adoptat. Trecem și prin istoria Cenaclului Flacăra pentru că vorbim despre un cântec iubit în perioada sărbătorilor de iarnă mai ales, apoi ne delectăm cu arta propusă de Nora Dorian, o botoșăneancă ce după studiile universitare, a luat calea străinătății unde a avut parte de expoziții pentru frumoasele sale lucrări în pictură, sculptură, fotografie și film.

👍 Canada este una dintre țările unde există o frumoasă comunitate româneasă din mijlocul căreia răsună în preajma zilei culturii naționale sublimul poeziei lui Mihai Eminescu. Este țara din lume record cu cinci statui Eminescu.

👍 Institutul Cultural Român a sărbătorit Ziua Culturii Naționale printr-o serie de peste 30 de evenimente, defășurate atât în țară, cât și în străinătate. Publicul a fost invitat la o serie de concerte, expoziții, spectacole de teatru și balet sau recitaluri de poezie.

👍 Ovidiu Putura, un român din Bistrița, stabilit în Irlanda de 17 ani, și-a deschis propriul salon de tatuaje  – un vis din adolescența lui.

👍 Nora Dorian este o artistă din Botoșani, dar care o dată cu finalizarea studiilor a luat calea străinătății pentru a se descoperi continuu. Astăzi, are expoziții în Spania și Italia ca pictoriță și sculptoriță și, mai mult decât atât,  este solicitată în film și fotografie.

👍 Nica Zaharia avea 19 ani când a compus și a lansat una dintre cele mai iubite colinde din perioada sărbătorilor. Astăzi, cântăreața este stabilită în Australia, iar noi am abordat-o pentru a discuta despre povestea cântecului ce fascinează generații la rând.

👍 La Montreal există un cerc al micilor junimiști cu tot mai mult succes în fiecare an, atât în rândul românilor stabiliți aici, cât și al canadienilor care descoperă bucuria cu care românii noștri construiesc punți de dezvoltare pentru copii. Scoala Junimea condusă de Otilia Tunaru a încheiat anul 2023 cu un eveniment magic dedicat sărbătorilor de iarnă. Evenimentul Noël de la Jeunesse – Craciunul Junimiștilor – Souper -Spectacle  i-a avut alături de copii, nu doar pe moș Crăciun, ci și pe cântăreața de muzică populară Paula Alecu

 

(Visited 32 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *