Ce poate fi mai frumos decât să te plimbi prin centrul unui oraș italian și la un colț de stradă să vezi o placă de marmură pe care scrie că acolo a locuit câțiva ani chiar o personalitate din România, faimoasă și peste hotare. Și cine știe în câte orașe din Europa nu sunt clădiri în care au stat poeți, scriitori, oameni de știință, cercetători români… ?!

Nu este rău totuși că încet-încet, datorită autorităților române, a celor locale și a unor istorici, profesori de limba și literatura română și uneori chiar a unor ghizi – se caută și se și descoperă aceste locuri prin care au trecut predecesorii noștri.

Așa s-a întâmplat că deja în urmă cu 45 ani, mai exact la 1 februarie 1977, o stradă din orașul Torino, a fost numită după marele poet băcăuan, Vasile Alecsandri. Strada a fost dedicată poetului pentru a aminti întregii lumi prezenţa şi activitatea diplomatică desfăşurată de băcăuan în regiunea Piemonte. Și aceasta datorită profesorului Ovidiu Drimba, lector al catedrei de limba și literatura română modernă de la Universitatea din Torino, profesor despre care s-a amintit chiar în aceste zile din nou, cu ocazia dezvelierii a două plăci comemorative dedicate lui Vasile Alecsandri în Via San Francesco da Paola 4.

Evenimentul – intitulat “Istoria unei prietenii politico-diplomatice, care a traversat secolele” – a fost organizat de Primăria orașului Torino și de Consulatul General al României în capitala piemonteză, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de diplomație românească modernă, sub patronajul Ambasadei României în Italia.

Și nu a fost o simplă ceremonie de dezvelire a celor două plăci, ci au fost două zile de dezbateri și povestiri despre marele poet, om politic și ministru de externe al României.

La ceremonia solemnă care a început în Aula Magna a Rectoratului Universității din Torino, președintele Consiliului Municipal din Primăria Torino, Maria Grazia Grippo a amintit că „inițiativa reprezintă finalizarea unui drum al memoriei care a început în 1977, când o stradă din cartierul Pozzo Strada a primit numele lui Vasile Alecsandri”.

„Este cu adevărat emoționant. Este un moment pe care îl așteptam de peste 40 de ani când am promis autorităților și comunității române de a aminti de patriotul, poetul, diplomatul Vasile Alecsandri în clădirea în care a locuit și s-a împrietenit cu mari personalități italiene. Suntem bucuroși că am reusit. De acum încolo cine trece pe această stradă va descoperi cine a fost Vasile Alecsandri pentru Torino, pentru Italia și pentru țara sa” – a mai declarat după dezvelierea celor două plăci reprezentantul Primăriei din Torino.

Ambasadorul României la Roma, Gabriela Dancău  a mulțumit tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment omagial, evocând rolul deosebit de important al turneului diplomatic efectuat de Alecsandri in 1859 pentru susținerea de către marile puteri a cauzei Unirii Principatelor Române. În schimb, consulul general al României la Torino, Ioana Gheorghiaș a evidențiat în plus faptul că buna reușită a evenimentului se datorează nu doar excelentelor relații consolidate de-a lungul anilor cu autoritățile locale și universitare, ci și participării active a comunității din teritoriu, care a pus la dispoziție propriile competențe în realizarea acestui proiect valoros, de promovare a identității culturale românești în orașul Torino și în regiunea Piemonte.

Pe holurile de la etajul 1 din curtea Rectoratului Universității din Torino a fost inaugurată și o expoziție cu documente și fotografii despre experiența lui Alecsandri în Piemonte – care a fost vizitată de studenții italieni, dar și de românii care au venit la eveniment.

Vasile Alecsandri a fost ministru de externe al Principatelor Unite, în vremea lui Alexandru Ioan Cuza, iar domnitorul i-a încredinţat o nouă misiune diplomatică în cadrul căreia poetul a vizitat Paris, Torino, Milano, în vederea recunoaşterii Unirii Principatelor de către marile puteri europene.

„Alecsandri are o legătură impresionantă cu Italia. În Italia a călătorit în anii formării ca tânăr absolvent, ca student, la Paris. În Italia a trăit o romantică poveste de dragoste cu Elena Negri și tot în Italia, el revine în 1859 cu această sarcina a recunoașterii independenței. Cele două state aveau un parcurs asemănător și Italia a fost un model de urmat pentru unioniștii români” a amintit șeful arhivelor diplomatice din Ministerul Afacerilor externe de la Bucuresti, Doru Liciu, care s-a ocupat și de expoziție. „Procesul de unificare dintre cele două state s-a desfășurat aproape simultan și din aceste motive este extraordinar de important și este meritoriu faptul că Ambasada României la Roma, Consulatul general al României la Torino au reușit să omagieze în acest an imaginea ilustrului nostru înaintaș” a concluzionat Doru Liciu.

N-au lipsit de la evenimentul din prima zi – cu publicul – nici românii din Mircești – satul lui Alecsandri, asa cum este Irina Martin, care este stabilită de 20 de ani la Torino. „Știam că aici în oraș există o stradă cu numele lui Alecsandri, dar să asist la dezvelirea plăcii comemorative în hotelul în care a fost cazat de mai multe ori în Piemonte…da, impresionează și-ți umple sufletul de un sentiment de mulțumire când știi că un consătean … e o jignire poate să îi spun consătean când a fost primul mirceștean care, efectiv, a început a călători prin lume. Acum 200 de ani, cineva din Mircești ajungea la Torino. Da…a fost foarte emoționat astăzi pentru mine” – a mărturisit tânăra Irina Martin.

Datorită lui Vasile Alecsandri, în 1863, s-a înființat catedra de limbă, literatură și istorie românească la Universitatea din Torino.

Autor: Elena Postelnicu – corespondent Radio România Actualități în Italia

 

(Visited 59 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *