România de dincolo de granițe începe să fie mai puternică și mai vocală, mai implicată și mai dornică să arate că țara lor de origine nu înseamnă doar două nume, Gheorghe Hagi și Nadia Comăneci, că nu reprezintă doar celebrul Dracula. Români – mulți, chiar foarte tineri – ajung în țările din Europa pentru o viață mai bună, dar nu uită să fie în țara adoptivă apropiați culturii pe care au căpătat-o de mici, acasă. Este și cazul unei botoșănence, pe nume Teodora Elena Puianu, stabilită de patru ani, în Spania.
Este acreditată deja, ca jurnalist, de Federația Sindicatelor Jurnaliștilor din Spania, având posibilitatea să-și continuie munca începută în urbea natală. Tot om al presei a fost și în Botoșani după ce a absolvit Colegiul Național A.T. Laurian, realizând și prezentând emisiuni la un post de televiziune local, în mod special.
Teodora vorbește astăzi patru limbi străine ceea ce, clar, o ajută să fie jurnalist în Spania. Chiar dacă acoperă, în general, pentru siteul GlobalSunnyinfo.com – un site cu informații în engleză, spaniolă, franceză și română – evenimente internaționale sau tipice țării în care a ales să locuiască, nu uită că e româncă. ,,România este un suflet plin de credință, ruralitate și naturalețe. Când încep să povestesc despre capitala noastră frumoasă plină de istorie, despre Bucovina, ținutul mănăstirilor și al credinței și despre cum fiecare regiune are specificul ei, despre mâncarea noastră, oamenii raman surprinși și vor să afle mai mult”, ne poveștește Teodora.
Recent, mai exact, în toamna anului 2022, s-a petrecut și poate cel mai reprezentativ eveniment internațional la care a luat parte, ca jurnalist, de când este locuitor al Cataloniei din Spania. Este vorba despre inagurarea trenului de mare viteză al companiei Iryo din Spania.
Spania este singura țară din Europa cu trei companii feroviare. La sfârșitul lunii noiembrie operatorul privat, Iryo, deținut în proporție de 45% de compania italiana, TrenItalia a inaugurat o călătorie simbolică de la Madrid la Valencia, de-a lungul coastei medietariene- scrie Rfi.ro. ,,La acest eveniment au participat jurnaliști din toata lumea, nu doar cei din Spania sau Europa, și a fost un schimb cultural foarte plăcut. După ce am mers pe acea rută, la Valencia a avut loc și o conferință de presă susținută de către ministrul transpoturilor din Spania, alături de reprezentanți ai companiei respective. Am apreciat foarte mult la acest eveniment că această companie a invitat toți oamenii care au lucrat la acel proiect ani de zile, pentru a fi realizabil și pentru a lua viata. Personal, să reprezint Romania, ca jurnalist, pe covorul roșu a fost ceva deosebit”, mai adaugă tânăra.
Începutul de an a prins-o, însă, pe Teodora-Elena în Franța unde a fost parte a unei acțiuni culturale dedicate Zilei Culturii Române, una cu recitări din marea poezie și cu muzică cântată de românii noștri dornici de a-și arăta dorul și iubirea de neamul românesc.
Totuși, în afară de mâna de oameni care se dedică și se implică în organizarea acestor manifestări cu ocazia unor zile importante ale culturii române, ale României, Teodora simte – cum s-a întâmplat și acum – că românii nu se bucură cum ar trebui de aceste lumini izvorâte din dorul unor co-naționali aflați departe de casă. ,,În luna ianuarie, când am fost la Paris de ziua lui Eminescu și a Culturii Române, am constatat cu tristețe ca puțini au fost românii care s-au adunat în jurul statuii lui deși aceasta nu se află departe de comunitatea românească din localitate. Mai mult străinii se opreau și întrebau curioși ce se întâmplă”.
Stabilită de patru ani departe de țară, obișnuită deja cu zboruri dintr-o țară în alta, Teodora recunoaște diferențele dintre traiul dintre cele două state, România ei natală și Spania sa adoptivă, dar tânjește de multe ori după ghioceii primăverii, ninsoarea și albul iernii ori ploaia mocănească din melancolica toamnă pe care le găsește doar acasă, acasă în România, în Botoșaniul ei natal.
Autori: Ilinca Oroșanu, Ioana Matfeev