Otilia Tunaru, românca noastră stabilită la Montreal, care conduce acolo Școala Junimea, despre care vom relata într-o ediție viitoare a jurnalului nostru, ne-a făcut atenți asupra filmului canadian „Le Coyote” în care joacă actrița de origine română Cătălina Pop. Pelicula a fost selecționată pentru a participa la a 44-a ediție „Brussels Independent Film Festival”. În plus, acest film rulează, în luna februarie, în cadrul a două festivaluri din Montréal: Rendez-Vous Québec- Cinéma et „à Quebecine.
Catalina Pop a fost de curând nominalizată la Premiile Québec Cinéma, la categoria Revelația anului 2023, pentru rolul său din filmul „Le Coyote”, realizat de cineasta quebecheză Katherine Jerkovic (Les Routes en février, 2018).
Rolul Anei pe care Catalina Pop îl interpretează în acest film este primul într-un lungmetraj. Ea se numără acum printre foarte puținele actrițe de origine română (alături de Brigitte Pogonat) distribuite în roluri importante în filme artistice canadiene.
Pe scurt despre rolul Cătălinei din acest film, Ana este o jurnalistă persecutată din România. De cine și de ce nu se menționează, dar cu siguranță deschide o nouă perspectivă – o femeie din Europa de Est pe cale de a revela anumite injustiții într-o lume coruptă condusă majoritar de bărbați. Ana se refugiază la fratele ei, Cornel, stabilit la Montreal de mai mult timp. Ea este vecina protagonistului filmului, Camilo (jucat de Jorge Martinez Colorado), devenind, într-un fel, salvarea lui. Camilo este un mexican în jur de 50 de ani, care încearcă să-și găsească de lucru ca bucătar, după ce și-a închis propriul restaurant.
Potrivit Accentmontreal.com, alături de Catalina Pop, mai face parte din distribuție și actorul de origine română Virgil Șerban, remarcat în serialul polițist de succes „Faits Divers” (2017-2021), în rolul lui Valentino Orsini. În filmul „Le Coyote”, el îl joacă pe Cornel, fratele Anei.
Cine este Cătălina Pop?
A absolvit facultatea de teatru și televiziune din cadrul Universităţii Babeș-Bolyai la Cluj, promoția 2006 și a debutat în același an la Teatrul Clasic „Ioan Slavici„ din Arad, în spectacolul „Iubirea Fedrei” de Sarah Kate, pus în scenă de regizorul Mihai Mănuțiu. Spectacolul a avut patru nominalizări la Premiile Uniter și a câștigat pentru cel mai bun spectacol din stagiunea 2006-2007.
După ce în perioada 2007-2008 a urmat ateliere de improvizație și de Commedia Del Arte la Milano și la Bergamo, în 2010, ajunsă în Canada, joacă la Calgary, în „Abortion Monologues” de Jean Cawthorne, o dramaturgă canadiană militantă pentru drepturile femeilor.
În 2015 debutează ca actriță în cinema, la Montreal în scurtmetrajul „Les vies qui nous restent” regizat de cineasta de origine română Luiza Cocora. Urmează apoi, alte trei scurtmetraje: „La melancolie de Cata” (2015) de iranianca Gilda Pourjabar, „Peppermint ashes/Leagăn” (2017) de albaneza Vjosana Shkurti și „Avant de partir” (2023), realizat de Giovanni Princigalli și aflat la momentul publicării acestui articol în post-producție.
A beneficiat de două burse acordate de Conseil des arts de Montréal: în 2016, când primește bursa DemArt, destinată artiștilor imigranți pentru ai susține în integrarea lor profesională, și în 2018, ca parte a colectivului de patru actrițe aparținând diversității culturale, Les quatres sœurs, care au avut o reprezentație în 2019.