![](https://romaniadepretutindeni.ro/wp-content/uploads/2025/01/7399-WhatsApp-Image-2022-08-23-at-10.20.05-4.jpeg)
Doina – cântecul tradițional românesc, care face să vibreze orice inimă în țară sau în străinătate – a fost dusă peste mări și țări de celebra româncă stabilită în Germania, Teodora Enache. O premiera pentru muzicienii jazz romani nouazecisti, care aveau sa paseasca pe aceasta poteca in urmatoarele decenii.
„Prima întâlnire cu rădăcina românească a fost prin doină. Pentru mine a fost a doua mare întâlnire după jazz. Jazzul a fost prima care m-a deturnat tare de tot. Și întâlnirea cu doina m-a adus în centrul meu și mi-am dat seama că am o rădăcină și e una românească. Simțeam cumva, cântând doina, toată suferinta femeii românce. Toată durerea, toată încărcătura. Femeile cântau doina mai bine decât bărbații, pentru că era durerea lor, de la durerea facerii, până la durerea pierderii, erau acolo toate româncele, parcă voiau să se manifeste prin mine cântând doina. La un moment dat am cântat doina și am simțit că nu mai pot pentru că era prea multă suferință. (…) Era acel proiect Rădăcini, care a făcut o mare mare succes, am fost în Europa, America, am simțit că mă consumă enorm. Simțeam că îmi consum carnea când cânt și că dacă mai contin.”
Cu Teodora Enache am stat de vorbă și despre marele muzician George Enescu pentru că artista i-a cantat in premiera ambele Rapsodii cu vocea. „Cântând mai ales Rapsodia nr. 1, eu l-am văzut pe Enescu copil, mi-l imaginam copil – cum vedea frunza, florile… A adunat folclorul nostru simfonic, genial ce a făcut, dar mie îmi transmitea bucuria copilului, îl vedeam pe copilul Enescu”
Tinerii jurnaliști Buzz au lansat anul trecut documentarul intitulat „Enescu…altfel”, o lucrare începută în tabăra de jurnalism „Ai Noștri Tineri” – ediția a VII-a, împreună cu jurnalistul muzical Doru Ionescu și editorul video Bogdan Sterpu.