Sculptura îi este meserie, dar românca născută la Botoșani și stabilită în Spania, își urmează cu aceeași plăcere și pasiunea pentru pictură, fotografie și film. Mai mult, la prima expoziție de tablouri din țara aceasta a cucerit publicul grație talentului expus în lucrările sale reunite sub titlul „Retrospectivă”.
Retrospectivă pentru că expoziția Norei Dorian de la Botoșani cuprinde atât picturi realizate în 2004, cât și anul trecut. Fiica scriitorului botoșănean, Gellu Dorian, artista avut șansa de a face parte din diverse echipe și departamente din cinema și publicitate, de a avea proiecte personale în domeniul audiovizualului și de a-și expune picturile și sculpturile dincolo de granițe.
Absolventă a Universității de Arte din București pe secția de Sculptură, Nora Dorian a dorit să-și aprofundeze studiile în domeniul artei cu un an de fotografie și doi ani de audiovizual în afara țării. Românca are propriul site unde pot fi regăsite toate creațiile personale.
Sculptură sau pictură?
Artista a mărturisit că este mai atrasă de sculptură aceasta fiind meseria ei de bază.
„Adevărul este că eu la începutul liceului am studiat la liceul de artă din Botoșani, doi ani de pictură cu domnul profesor Gheorghe Stanciu, timp în care am făcut reproduceri și altfel de pictură. Am ajuns să pictez căutând modalități diverse de exprimare.”, a declarat Nora Dorian.
Cele patru preocupări ale Norei, sunt foarte bine diferentiate de artista, dar în același timp se pot combina. „Dacă aș face o sculptură aș putea să filmez tot procesul creativ și să fac un reportaj după. Consider că totul contează”.
Premiu la Cannes
În anul 2015, Nora Dorian a câștigat la Cannes Short Film Festival premiul pentru cel mai bun documentar, pentru realizarea filmului „Beyond Limits”.
Poveste este despre doi alpiniști cu dizabilități fizice pe nume Claudiu Miu și Hargurvarinder Singh Jaggi care au escaladat un perete de 700 de metri în Munții Atlas. Expediția celor doi a fost făcută în scopul de a aduce escaladarea mai aproape de persoanele cu nevoi speciale, dar și de a-și crește independența. Toată călătoria a fost fotografiată și filmată de româncă. Documentarul are 24 de minute și este realizat în limbile română și engleză.
„Documentarul a plecat de la o propunere care mi s-a făcut, iar eu am acceptat-o. Pot să spun că m-au mirat protagoniștii care au escaladat în Munții Atlas având în vedere dizabilitățile pe care le aveau. Am trăit momente frumoase în timpul filmărilor”, a mai spus artista.
Prima expoziție acasă
Pe data de 6 ianuarie, la Galeriile de artă „Ștefan Luchian” din Botoșani, Nora Dorian a avut prima sa expoziție din România numită „Retrospectivă”. Artista își dorește pe viitor și organizarea unei expoziții doar cu sculpturile realizate printre care se regăsesc și nume mari din popul și rockul mondial.
Un reportaj video, în curând, la Jurnalul diasporei, un proiect Buzzmedia realizat de tinerii jurnaliști din Botoșani, in colaborare cu jurnalistul TVR, Doru Ionescu și editorul video TVR, Bogdan Sterpu.