O fostă profesoară de limba română din Botoșani, stabilită de șapte ani în Rheda-Wiedenbrück Germania, a reușit să se integreze în viața comunității mai bine decât ar fi crezut când a plecat. Cu toate că nici în Germania viața nu este ușoară, cum s-ar aștepta cei mai mulți și cum recunoaște și ea, fosta profesoară de la Liceul cu Program Sportiv din orașul natal, este, astăzi, în miezul redacției singurului ziar tipărit pentru românii din țara care a adoptat-o. Deși, în Germania s-a reorientat profesional, activitățile de voluntariat din timpul liber îi aduc implinire sufletească.
Oana Roxana Gherasim lucrează, în prezent, la o firmă pe partea de personal, iar în timpul liber este redactor la ziarul Vocea Ta, singura publicație tipărită dedicată românilor din Germania. Adaptarea la noua viață s-a făcut treptat. ”Nu este o viață ușoară, cum se crede la o primă vedere. Trebuie să muncim și aici, la fel cum muncim și în România. Trebuie să învățăm limba, în primul rând, dacă vrem să venim în Germania și, bineînțeles, să ne găsim cumva rostul. Mulți dintre noi reușim sau contiunăm să facem ceea ce am început în România. Alții, din păcate, trebuie să ne reorientăm, astfel încât să reușim să facem lucrurile bine. Așadar, în Germania, e bine, dar trebuie să muncim, ca să avem acest bine”, a declarat Roxana Gherasim. A plecat în urmă cu șapte ani din țara natală pentru că acolo, în Germania, și-a întemeiat noua familie. A obținut certificatul de limbă C1, penultimul de acest fel, pentru a-i fi recunoscute diplomele din România.
Din octombrie 2021, Roxana a început colaborarea cu ziarul Vocea ta. ” Este vorba despre șansa pe care un colectiv minunat redacțional mi-a oferit-o de a mă ajuta să-mi crească sufletul în continuare, să fac în așa fel încât să-mi continui o pasiune începută în România. Muncim cu toții pentru că fiecare dintre noi avem serviciu, avem o familie”.
Redacția ziarului este condusă printre alții de Ionela van Rees-Zota, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și a Uniunii Jurnaliștilor din Germania și Dan Teodorescu – membru UZPR și APSR (Asociatia Presei Sportive din România), acesta din urmă, de loc din Iași, are permanenta grijă ca ziarul să apară și în orașul lui natal. ”Ziarul nostru, așa cum spuneam, se adresează tuturor, mai ales românilor din Germania, pentru că tratează subiecte precum ce trebuie să facă un român când vine în Germania, avem o rubrică de sănătate, una care se numește <Prieteni de suflet>, cu un psiholog de suflet, în care se dezbat probleme cu tematică psihologică sau dureri ale românilor, pentru că nu e ușor, asta ca să completăm o întrebare de mai devreme”. Desigur, ca orice publicație aproape, ziarul cuprinde rubrici de cultură, educație, promovare, mass-media etc.
Siteul ziarului Vocea ta💻 http://voceata.eu/
În Botoșani, dincolo de profesia ei de bază- profesor de limba română, absolventă a Facultății de Litere, s-a implicat și în munca de jurnalist. A lucrat la Radio Fix, având propria emisiune, intitulată Absent Nemotivat. În această redacție a învățat primii pași ai meseriei. ”Aș vrea să mulțumesc și bunei prietene pentru că, știi și tu, în momentul în care intri într-o redacție, intri cu suflețelul mic și-ți spui: <Oare o să-mi fac prieteni?> și, între timp, devii prieten cu toți de acolo. Așa că, gândul mi se îndreaptă către domnișoara Mădălina Ursuleanu pe care am cunoscut-o și care mi-a fost un adevărat mentor la Radio Fix, acolo unde am lucrat o perioadă. Bineînțeles, pe directorul ziarului <Monitorul de Botoșani>. Știi, pe vremea mea, erau două posturi de radio și acolo am început prin a suna, prin a da telefoane în direct, prin a mă face remarcată și, bineînțeles, prin colectivul redacțional de la liceu”.
Ziarul se distribuie gratuit, iar subiectele reporterilor sunt diverse, de la români stabiliți în Germania, cu povești interesante, despre sărbătorile românești și lucruri care îi fac să vibreze pe românii de acolo.
Roxana Gherasim a reușit în acești șapte ani să-și facă o imagine comparativă despre viața în cele două țări în care a trait până acum. ”În momentul în care în suflet ai bucurie, ești liniștit, împăcat, știi că dacă te duci undeva și vrei să te promovezi, desi de multe ori ești catalogat în fel și chip, ți se pune o emblemă, cum știm cu toții, atunci când nu ești de a lor. Dar dacă tu continui să arați că nici noi, românii, nu suntem doar căutători pe la buzunare, ci putem face și noi ceva frumos, poți fi privit foarte bine”.
Germania a ajutat-o să treacă peste probleme mai senin, fără încrâncenarea tipică românului din țară atunci când nu reușește să rezolve probleme cotidiene. ”Am învățat să fiu mai organizată, mai zâmbitoare, nu pentru că a fost ceva foarte ușor, ci pentru că unele lucruri sunt mai ușor de tratat cu zâmbetul pe buze. Am învățat să am mai multă încredere în mine și în oameni, să nu mă dau bătută, că oamenii vin și pleacă din viața ta și că nu trebuie să fii supărat pentru asta”, a conchis Roxana Gherasim.
Sursă foto: Facebook: Oana Roxana Gherasim