Dorina Burlacu, Chef de origine română, stabilită în Italia a primit Medalia de aur pentru întreaga activitate și vrea să revoluționeze modul în care ne raportăm la alimentație

„Unii colegi mă cheamă “la chef scienziata”, bucătăreasa om de știință,  dar vreau să promovez alimentația sănătoasă pe baze științifice, fără a renunța la gust. Cred că 40% dintre boli pot fi combătute cu o dietă potrivită”

Chef Dorina Burlacu, originară din Bacău, a primit o distincție deosebită în luna decembrie la „Cittadella del Gusto” din Florența, în cadrul evenimentului anual organizat de Asociația Bucătarilor Italieni (Associazione Italiana Cuochi).  Este vorba despre “Medalia de aur pentru carieră”, un premiu care se adaugă la un palmares bogat, rezultatul muncii și cercetării de peste treizeci de ani în domeniul gastronomiei. Tot în decembrie, la Biblioteca Senatului din Roma, a primit premiul Aréte acordat ca reprezentant al excelenței românești în Italia.

Chef de origine română, stabilită de peste 30 de ani în Italia, Dorina Burlacu s-a întors recent de la Barcelona, unde a participat, alături de oameni de știință și bucatari cu stele Michelin din întreaga lume, la Cooking & Science World Congress. Congresul, organizat de prestigioasa Universitate din Barcelona, a dat naștere unei mișcări care reunește peste 1300 de experți în diverse discipline, inclusiv chimie, fizică, știința alimentației, care provin din 30 de țări și are ca scop îmbunătățirea calității vieții oamenilor, printr-o alimentație corectă, care pleacă de la analiza și cunoașterea profundă a ceea ce mâncăm.

În cadrul Congresului, Chef Dorina Burlacu a primit o altă Diplomă importantă, care poartă semnătura a doi dintre cei mai importanți exponenți din lumea gastronomiei științifice: prof. Pere Castells, chimist, expert în Bucătărie și Știință la Universitatea din Barcelona și Davide Cassi, profesor de Fizica materiei la Universitatea din Parma. Este unica bucătăreasă românca participantă și premiată la Congres.

Cum se va schimba lumea nutriției în viitorul apropiat?

“Viitorul alimentației este strâns legat de colaborarea cu știința”, ne explică Chef Dorina Burlacu: „La Congres am înțeles că viitorul nutriției începe aici. Asistăm în ultimii ani la o adevărată inovație culinară bazată pe știință ongresul de la Barcelona este considerat de mulți experți drept cel mai important eveniment din lume dedicat raportului dintre Știință și aliși tehnologie în și sunt mândră că fac parte din acest val!

Metodologiile clasice au fost modificate, introducând în bucătărie aspecte tipice laboratoarelor științifice, precum precizia în măsurarea maselor, volumelor, temperaturilor și timpilor sau controlul parametrilor de funcționare. Au fost dezvoltate și diseminate proiecte specifice de cercetare.

Ne-am întâlnit, 27 de delegații din întreaga lume, formate din oameni de știință, profesori universitari, bucătari, patiseri și oameni de afaceri pentru un schimb de idei cu scopul de a îmbunătăți abordarea noastră față de alimentație! De la ținuturile Amazonului până la New York, de la Copenhaga la Istanbul până la Galapagos sau până la indigenii din întreaga lume: au fost prezentate diverse rapoarte despre nutriție la nivel global!

Firul comun este să ne menținem, prin alimentație, bunăstarea noastră fizică și psihică în armonie cu mediul înconjurător, cu Planeta, dar și cu tradițiile noastre.

Împreună putem și trebuie să lucrăm pentru a forma și informa oamenii începând de la copii, creând căi pentru o schimbare de mentalitate, o nouă viziune despre alimentație, la nivel internațional. O atenție deosebită a fost acordată specialităților vegane și vegetariene, îmbogățite cu aromă Umami.

Avem nevoie de mai multă responsabilitate, mai multă integrare socială în numele respectului pentru tradiția gastronomică culturală a fiecărei țări dar cu o mare deschidere către știință.

Pentru că gătitul este o știință, iar știința poate hrăni lumea!”

„40% dintre boli pot fi combătute cu o dietă potrivită”

Colegilor care o cheamă bucătar „om de știință”, ea le răspunde: „Sunt pur și simplu un bucătar cu o mare curiozitate față de gastronomia științifică și căruia nu îi este frică de chimia din bucătărie! În ultimii 30 de ani am învățat secretele culturii gastronomice italiene, prin studii și muncă asiduă. Fac și testez rețete toată ziua. Am inteles ca 40% din boli pot fi combătute cu ajutorul unei alimentații sănătoase. Iată de ce, timp de ani de zile, m-am concentrat pe crearea de rețete cu indice glicemic scăzut, cu un aport corect de sare, grăsimi și zaharuri. Nu numai atât: cred că materiile prime au o importanță fundamentală, le aleg personal de multe ori, din grădina mea de la Civago, în munții Appennini”.

Cine este Chef Dorina Burlacu?

Dorina Burlacu s-a născut în România, într-un sat de munte, Brusturoasa, din județul Bacău. S-a mutat în Italia, la Reggio Emilia, la vârsta de 23 de ani. Aici a început marea ei pasiune pentru gătit. Lucrează și studiază alături de bucătari renumiți, apoi obține un Master în Nutriție Culinară și devine pasionată de o abordare științifică și inovatoare a alimentelor sănătoase. De ani de zile colaborează cu institute regionale de formare ca profesor, participând la diverse competiții naționale și internaționale cu rețetele sale inovatoare, dezvoltate împreună cu medici și nutriționiști. De asemenea, colaborează cu companii locale și naționale din sectorul alimentar.

A fost inclusă în prima clasă la nivel mondial a Școlii Internaționale de Vară de Gastronomie Științifică, organizată în vara 2023 de Universitatea din Parma în colaborare cu Universitatea din Barcelona. În noiembrie a participat la Cooking&Science World Congress desfășurat la Universitate din Barcelona.

Are o activitate intensă de diseminare, a creat și a participat la diverse programe în care vorbește despre abordarea sa culinară, oferă sfaturi și rețete gratuite pe canalele sale de socializare, pentru a crește gradul de conștientizare a alimentației sănătoase.

Este mândră de originile sale românești, iar pe 1 decembrie 2023, cu ocazia Zilei Naționale a României, a primit premiul Arète, acordat de Asociația Politeia în cadrul unui eveniment găzduit de Biblioteca Senatului Italiei.

 

Foto:

–  Medaglia d’Oro alla Carriera conferita dall’Associazione Italiana Cuochi (Dicembre 2023, Campi Bisenzio, Firenze)

– Cooking&Science World Congress- CSWC 2023

– Cu Chef Massimiliano Alajmo, 3 stele Michelin (CSWC, 2023)

– Cu Chef Josep Roca, 3 Stele Michelin, Spania (CSWC, 2023)

– Cu il Diploma primită la Cooking&Science World Congress

– Il Premiul Aréte (Biblioteca Senatului Italian, 1 dicembre 2023) foto Marius Lupu

– Chef Dorina Burlacu cu Profesorii Pere Castells si Davide Cassi (CSWC 2023)

– Chef Dorina Burlacu, arhiva personală

– Cu Chef Heinz Wuth

– Cu Chef Shinobu Namae, Japonia (CSWC, 2023)

(Visited 40 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *