Ana Maria Suruniuc este o româncă din zona Moldovei care face muzică de aproximativ 15 ani. Artista a reușit până acum să colinde țara, în lung și-n lat, cu muzica ei. De la fata cu chitara care cântă folk, la vrăjitoarea din Koln, ea a reușit, treptat, să se dezvolte în ceea ce privește cariera sa de solist rock. Ana Maria Suruniuc este stabilită în Germania de 10 ani, țară unde susține concerte și se implică totodată și în diferite proiecte muzicale și umanitare.
Cunoscută în prezent sub numele de scenă Hexxana Su, solista interpretează coveruri în diferite limbi ( amintim aici doar două: „Toxic” de la Britney Spears sau „Cine iubește și lasă” de la Maria Tănase). Hexxana cântă și piese proprii în engleză, germană sau română și e spectaculoasă la instrumentele pe care le stăpânește total. Își descrie muzica pe care o cântă azi: „În proiectul Hexxana Su sunt sută la sută eu. Muzica mea este puțin mai dark, mai grea. Pornește de la folk, rock, un pic de metal, un pic de doom”.
Țara natală a influențat-o din toate punctele de vedere, ca om și ca artist. „Tot ce pot să spun este că România m-a făcut mai puternică, iar proiectul Hexxana Su l-a consolidat cumva, i-a dat culoare, i-a dat de toate, i-a dat fericire, tristețe”.
Împreună cu colegii ei din echipa Hexxana Su, Ana Maria reorchestrează și înregistrează piesele în studio. La început, ea a fost ajutată de Sorin Burcaș, fost membru al trupelor Hara și Firma, căruia artista îi poartă un mare respect și azi.
În țara care a adoptat-o, artista a organizat diferite acțiuni – de la sesiuni de cântat, la acțiuni umanitare. Timp de șapte ani, Hexxana a făcut parte dintr-o comunitate de nemți unde susținea diferite jam session-uri. „Comunitatea asta este foarte faină. Oferă o mulțime de șanse oamenilor de pe stradă. M-am implicat și pot să spun că am gătit șapte ani pentru tot felul de persoane. Asta m-a marcat pe mine cât am locuit acolo șapte ani cu acei 30 de oameni”.
Cazul Colectiv a impresionat-o pe românca noastră și chiar dacă se afla departe de acasă, rockeriță din fire, s-a implicat cât de mult a putut pentru a strânge banii necesari victimelor din acel incendiu. „Auzind catrastrofa care a avut loc, nu am putut să fiu nepăsătoare. Eram la început, aici, în Koln. Mulți cred că am făcut acțiunea asta singură. Nu am făcut singură, a fost o echipă imensă formată din români. La început am fost puțin ruptă de realitate, înainte de întâmplarea asta. Eu fiind în studio, în sala de repetiții, am ajuns acasă și am văzut știrile. A fost greu să găsești un local care să poată să susțină ce voiam noi. Am invitat toți muzicienii în fața Dom-ului și am cântat. Am vândut savarine, pălincă, s-a vândut tot ce s-a putut, ca să putem strânge niște bănuți să ajutăm. Clar, niște bănuți nu o să ajute pierderea suferită și tot ce a fost acolo”.
O altă acțiune, tot pentru victimele de la Colectiv a fost organizată de Ana cu ajutorul unei comunități de africani din Koln. „Comunitatea asta de africani cu care am lucrat e o bogăție de loc, e plin de artiști. A fost multă muncă – de la curățarea toaletelor, localului, punerea decorațiunilor, instrumentelor, sunetului. Au fost foarte mulți artiști faini, printre care artiști de la noi, români: Petru Gavrilă, Ramona Gavrilă, Nora Vintilă, Vlad Ferariu, Sorin Burcaș. A fost o acțiune din suflet, nu mai contează acum cât s-a strâns”.
În prezent, compune, înregistrează piese, își organizează propriile concerte. Ea este și artist, și impresar, și PR. Mai mult, se ocupă și de alte proiecte muzicale independente de cel propriu. Un om fain, generos, empatic, care se simte în largul ei atunci când propriile limite îi sunt depășite.