De origine română, Cristina Stănescu este o jurnalistă, scriitoare și blogger ce trăiește, astăzi, în Italia. Născută în Milano, mama ei este italiancă, iar tatăl român, acesta din urmă mutat în Italia în anii ’60. Licențiată în Filosofie, ea lucrează, în prezent, pentru trustul de presă Mediaset, ocupându-se mai cu seamă de afacerile externe și subiectele de actualitate. În anul 2022, a lansat cartea „Linia Vieții” (La linea della vita, Ed. SEM), un roman a cărui acțiune se petrece în România, pe parcursul a circa 40 de ani – 1920/ 1960 -. Personajul principal al cărții este unul inspirat de bunica ei. 

De altfel, toate amintirile pe care  Cristina Stănescu le are despre cultura și tradițiile românești sunt datorită bunicii ei din partea tatălui, mutată și ea în Italia, alături de fiul ei, la vârsta de 50 ani. Femeia a păstrat cu tărie aceste obiceiuri în viața Cristinei, oferindu-i și o mulțime de poze, documente și scrisori din trecutul său în România.  ,,Nu mă consider româncă, ci o persoană crescută, ca un italian adevărat, dar cu jumătate din ADN român. Acest ADN este motivul pentru care am decis să studiez cu atenție acele documente și să reconstruiesc istoria familiei mele. Sunt rădăcinile românești care îmi lipsesc”,spune jurnalista.

Tatăl Cristinei n-a insistat s-o învețe pe fiica lui limba română, dar pentru că ea și-a dorit să cunoască cât mai multe lucruri despre România, s-a înscris la un curs de limbă română. N-a fost suficient – consideră ea. Astfel, pe perioada pandemiei – când a avut mai mult timp la dispoziție –  a deschis cutiile bunicii sale în care se aflau pozele și scrisorile vechi și a pășit în trecutul familiei sale. Cristina Stănescu este de părere că istoria, cultura și anii îndepărtați, valorile, tradițiile sunt prea interesante pentru a fi pierdute în timp.  Așa s-a născut cartea mai sus menționată, lansată anul trecut, care este, în fapt, o  poveste din care toată lumea poate să-și creeze o imagine despre ceea ce a fost România în trecut.

Sursă foto: arhivă Cristina Stănescu 

Inspirată într-o mare măsură de viața bunicii ei, povestea cărții este despre o fată tânără, născută într-o familie normală, cu o viață ușoară și fericită, o fată care  se transformă, ușor – ușor, într-o femeie capabilă să lupte împotriva amenințărilor aduse familiei și copiilor ei. Căsătorită cu un erou național care a luptat și și-a pierdut viața în cel de-al doilea Război Mondial, ea învață cum să supraviețuiască în timpuri periculoase și cum s-o ia de la capăt, visând la un viitor fericit.

Lansarea cărții i-a oferit Cristinei ocazia de a cunoaște mai bine comunitatea de români din Italia, reîntâlnindu-l, astfel pe părintele Traian Valdnan, preotul care a înființat Biserica Ortodoxă Română în Milano și care obișnuia să vină în vizită la familia ei, când ea era copil.

Despre România de azi, Cristina Stănescu spune că este o țară plină de posibilități, oamenii de aici fiind foarte deschiși și generoși. Ea speră în apariția cât mai curând a traducerii cărții în limba română, prilej pentru ea de a se întoarce în România, alături de familia sa, pentru un mare tur al țării. Cristina Stănescu a mai fost în România în 1989 și apoi, în urmă cu zece ani.

 

 

 

 

 

(Visited 192 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *