Stabilită practic în Marea Britanie, Ramona Mitrică nu şi-a dorit să plece din ţară. Şi nici nu a plecat, prin ceea ce a făcut pentru România. Altfel, unul dintre nouăzeciştii care au beneficiat de libertate, de libera circulaţie, accesând orice bursă şi rezidenţă posibile, folosind experiențele mai târziu, pentru semenii săi.
Unul dintre acei oameni despre care se spune că nu pot fi înlocuiți. Sau pentru a căror înlocuire e nevoie de mulți alții. (mai jos, câteva rânduri la un deceniu după o filmare cu Ramona la Londra, când pregătea un festival important).
Ramona Mitrică a ajuns pe tărâm britanic încă din 1991. După un liceu de mate-fizică, ea a preferat să-și urmeze feelingul umanist – Facultatea de Litere -, iar după Revoluție, Teatrologie la IATC. Mai mult, după directoratul de trei ani la Fundația Culturală Română, între 1999 și 2000 funcționează ca atașat cultural la Londra. După încheierea misiunii, propune Fundației „Ion Rațiu” înnoirea Centrului Cultural înființat încă din 1994 și preia ani buni administrația burselor și granturilor acordate prin celebrul așezământ de la Londra.
În nume propriu, înființează ProFusion, o societate de consultanță culturală, cu un prim proiect reușit într-un schimb artistic la nivelul celor două capitale culturale europene, Sibiu și Liverpool, în domeniul teatral. Iar la Londra pornește alte două întreprinderi temerare în serial: traducerea unor cărți polițiste românești în țara natală a acestui gen literar respectiv „Romanian Film Festival”.
Iată cum arăta un astfel de eveniment gândit de Ramona, la puțin timp după filmarea interviului din Holland Park: Între 28 noiembrie și 2 decembrie 2013, a X-a ediție a festivalului i-a desantat în metropolă pe actorul Victor Rebengiuc („Câinele japonez”), actorul şi regizorul Horațiu Mălăele („Funeralii fericite!”), actorul Bogdan Dumitrache („Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”), actorii Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguță („Love Building”), regizorul Stere Gulea („Sunt o babă comunistă”) şi pe regizorul Adrian Sitaru („Domestic”). Meritată așadar și premierea Ramonei de către Ambasada României în Regatul Unit.
Din păcate, după o activitate la fel de prolifică în următorul deceniu, culminând cu organizarea ediţiei aniversare „Romanian Film Festival in London – 20 years celebration” (30 noiembrie – 4 decembrie 2023), Ramona Mitrică s-a stins la începutul acestui an.
În semn de înaltă apreciere pentru contribuția importantă avută la promovarea culturii românești în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Președintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler antreprenorului cultural Mitrică Ramona.
Amănunte despre activitatea complexă a Ramonei aici.