Un român stabilit, în prezent, în Montreal, Canada, cu o carieră de 40 de ani în domeniul aerospațial și o catedră la universitățile locale, McGill și Concordia a lansat o carte cu amintiri despre orașul natal. Fotografiile din carte cu urbea lui din trecut l-au inspirat în poveștile relatate. Cartea se numește „Amintiri din Botoșani, Orașul Tinereții mele” și a fost lansată la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”, pe data de 16 septembrie 2022.
Angelo Segall a plecat în 1961 în Israel, împreună cu părinții săi, pentru a-și regăsi familia rămasă acolo. Ulterior, s-a stabilit în Canada unde și-a finalizat studiile. Astăzi, el este profesor la universitățile locale McGill și Concordia.
Cartea scrisă și lansată în toamna anului 2022 este o culegere de amintiri despre orașul natal. „ În urmă cu doi ani am scris primul articol la <<Botoșani de Odinioară>> (pagină de Facebook –n.r). Intrând în contact cu tânărul Alexandru Hriscu care administrează pagina, m-a ajutat de multe ori cu corecții, precizând schimbările topografice în Botoșani. La articolele mele, împărtășind amintiri din oraș despre oameni, locuri și fapte, răspunsul de la membrii acestui foileton a fost unanim pozitiv, fapt care m-a încurajat să continui să public pe această pagină. După un timp, fiecare mă întreba <<pe când o carte?>> – sugerând că toate aceste amintiri meritau adunate toate la un loc. În august 2022, cu prima ediție (limitată) imprimată în Canada, acest proiect s-a realizat. După succesul lansării cărții în Botoșani și bazat pe cerințe, a doua ediție a cărții a fost imprimată în România”.
(Sursă foto: arhivă Angelo Segall)
Cartea nu este neapărat una de memorii ci o viziune a autorului pornită de la fotografiile realizate de profesorul Gheorghe Stanciu, unul dintre puținii oameni din Botoșani care deține o arhivă bogată cu imagini despre oraș înainte de modernizarea lui.
„Cartea e jumătatea distanței între istorie și memorie. Cred că toată lumea are o anecdotă, o poveste de spus, împărtășesc anii tinereții mele cu experiențe unice în Botoșani. Unele pot constitui o lecție de viață pentru elevii de astăzi, noua generație. Cartea nu a fost destinată unui profit financiar, acesta nu este obiectivul cărții, ci să capteze atenția noii generații, în legătură cu Botoșani, orașul prin care treceți, de multe ori, și nu-l prețuiți la adevărata lui valoare”.
(Sursă foto: Facebook: Botoșani de odinioară; fotografii realizate și păstrate de profesorul Gheorghe Stanciu)
„Voi, tineretul trebuie să salvați ce a mai rămas din patrimoniul orașului vechi…”
Nu se consideră scriitor, aceasta fiind prima și, spune el, singura lui carte. Cât privește orașul natal Angelo Segall spune: „Apreciez Botoşaniul ca un loc special, ieșit din comun. E un loc de vilegiatură, înconjurat de cultură! În ciuda anilor grei care au afectat oamenii și orașul, ospitalitatea a rămas neschimbată (pelerinajul nostru din 2013). Botoșaniul și împrejurimile au multe locuri interesante, care pot atrage vizitatori prin dezvoltarea turismului în municipiu, care este, fără îndoială, strâns corelat cu utilizarea și dezvoltarea capitalului natural, istoric și cultural. E greu de conceput cum unele locuri din Botoșani au fost complet decimate și altele prost întreținute. Pe o notă pozitivă, voi, tineretul, „schimbul de mâine”, va trebuie să va implicați, salvând ce a mai rămas din patrimoniul orașului vechi, și chiar nou!”.
Autorul cărții amintite a fost ultima dată în Botoșani, împreună cu familia lui, în anul 2013, ocazie pentru el să observe schimbările din țara natală, dar și din orașul copilăriei sale. Deși e plecat de atâta timp din țară, Angelo Segall poartă România în suflet, ca pe o veritabilă comoară. „Multe sentimente mă leagă de această țară. Învățământul, sistemul educativ și respectul pentru profesori era la un nivel ridicat. În carte amintesc numele unor cadre didactice care s-au remarcat de-a lungul timpului și care mi-au marcat devenirea. Valori „cei 7 ani de acasă”. O țară frumoasă cu tradiții, limba Română ce o folosesc zilnic cu soția mea. Pe copiii mei i-am încurajat sa învețe limba Română și amândouă fiice își însușesc bine limba în scris și în citit”.
Post scriptum. Anul trecut, la ediția a V-a a taberei de jurnalism „Ai noștri tineri”, noua generație de copii-reporteri a cercului de jurnalism „Micii reporteri” a finalizat documentarul didactic intitulat „Botoșani, orașul tinereții tale de poveste”. Filmul realizat împreună cu jurnalistul TVR, Doru Ionescu și editorul video TVR, Bogdan Sterpu, ambii traineri pentru copii în tabăra amintită – a fost început în anul 2019 de membrii cercului din prima generație, astăzi, studenți la facultăți de jurnalism sau comunicare. Siteul Romaniadepretutindeni.ro este o plaformă web dedicată românilor stabiliți dincolo de granițele țării, realizat în cadrul asociației Buzzmedia (cercul de jurnalism „Micii reporteri” este parte a asociației), împreună cu cei doi traineri amintiți.