Fost folkist şi chitarist bas în grupurile timişorene optzeciste (culminând cu Abra şi Cargo), Raul şi-a cunoscut iubirea vieţii în România, dar nu au plecat în ţara Soniei – India – ci în Canada. El a continuat să cânte cu grupuri formate cu alţi muzicieni români. Însa şi-a continuat şi meseria în care se specializase încă de acasă, aceea de ziarist. Emisiunea sa TV „Noi, românii” investighează de un deceniu, în primul rând, subiecte ale comunităţii româneşti, aşadar, o bancă de ştiri şi informaţii pentru site-ul nostru România de pretutindeni! În 2020, Dudnic a fost recompensat de Canadian Ethnic Media Association (CEMA) cu Premiul pentru Televiziune. Tot în pandemie, la opt ani după filmarea TVR Internaţional de la Toronto, Raul a reuşit să lanseze discul său „Afridisimona”, portretul său având editat acum şi videoclipul „Poveste de dincolo”.

De precizat că, până la Revoluţie, Raul a fost pe punctul de a părăsi ilegal ţara (aşa cum o făcuseră atâţia alţi timişoreni), atunci când la absolvirea Agronomiei, a fost repartizat să lucreze în apropierea graniţei. Însă cooptarea în grupul rock Cargo (în mare ascensiune) şi, pe de altă parte, căderea regimului comunist, i-au oprit gândurile de emigrare.

Cu formaţia urcată pe primele locuri în topurile româneşti, basistul Raul a ajuns în primăvara lui 1990 la Paris, pentru a înregistra un prim disc şi a susţine câteva concerte. Dar şi-a văzut un viitor în România, aşa că – la întoarcere – a devenit antreprenor, înfiinţând o firmă de traduceri. Descoperindu-şi, în paralel, vocaţia de jurnalist, încet- încet a trecut muzica pe planul secund, în ciuda succeselor trupei Cargo!

Cargo
Cargo

 

 

Abra
Abra

Numai că România părea îngheţată în proiectul libertăţii. Cum s-a întâmplat cu mulţi alţi tineri care doreau să-şi gestioneze altcumva viaţa, Raul şi Sonia au hotărât să emigreze… chiar şi după ce au fost respinşi iniţial. În timpul interviului realizat pentru TVR Internaţional în Canada (iunie 2013), am fost surprins să aflu de la Raul de alţi muzicieni români pop-rock-jazz, care fac o frumoasă figură la Toronto şi în împrejurimi.

Raul și Sonia

cu-Gilmar-Oprisan

Câţiva dintre ei sunt vizibili şi în emisiune – printr-o arhivă de la o sărbătoare a comunităţii româneşti din GTA (Great Toronto Area), în care protagonist este grupul Nashpa Sound, în care cântă şi Raul. Solistul – Gil(mar) Oprişan, are o carieră muzicală, fiind intervievat separat. Subiect al unei alte poveşti cu cântec, el este prezent şi în portretul lui Dudnic, cu o melodie care deschide discul său solo „Secret” lansat în 2008, al cărui videoclip a fost realizat de Raul!

Nashpa-Sound
Nashpa-Sound
Nashpa-Sound
Nashpa-Sound

Mai mult, producătorul TV româno-canadian lucra de zor la un disc solo, care să consacre oficial atâţia ani de muzică trăiţi pe scenele de acasă şi din emigraţie. Fragmente din piesele în curs de înregistrare au fost ilustrate de secvenţe filmate la cascada Niagara, loc în care Raul a insistat să conducă echipa TVR. În pandemie, Dudnic a reuşit să lanseze discul său „Afridisimona”, portretul  youtube având editat acum şi videoclipul „Poveste de dincolo”.

Pe de altă parte, emisiunea noastră i-a găzduit câteva gânduri despre emigraţia română masivă din Canada. De-a lungul anilor, l-am urmărit pe colegul meu teleast în zeci de emisiuni „Noi, românii!”, acesta oferindu-mi generos numeroase materiale, de la o aniversare a Aurei Urziceanu la lansarea în concert a unui disc FFN; în particular, pentru o emisiune – pilot „România de pretutindeni” independentă, produsă în urmă cu câţiva ani.

În-emisiunea-Noi-romanii
În-emisiunea-Noi-romanii

Peste toate, două documentare rămân esenţiale peste trecerea timpului, contând într-o istorie a României de aici şi de dincolo de graniţe, mări şi oceane: „Satul care a traversat oceanul: Boian” şi „The Hero an the Queen” – relaţia dintre Regina Maria şi providenţialul personaj Joe Boyle, locotenent-colonel canadian cu fapte esenţiale pentru istoria României din primul război mondial („The Saviour of Romania”).

 

(Visited 501 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *