Serban Ciurea

Ce auziţi voi / e zgomotul făcut de noi / avem şi chitări / nu scoatem fum pe nări / Entuziaşti / suntem entuziaşti!”.  Chitarist într-una din primele formaţii de chitare electrice (beat) româneşti, Entuziaştii (întâia care a lansat un disc la Electrecord!), Şerban Ciurea a plecat din România în ianuarie 1970, după ce câştigase un premiu la primul Festival naţional de muzică Pop din România, cu grupul Sideral Modal Quartet.

După o activitate muzicală, scurtă, dar intensă, în Germania şi Scandinavia, grupul s-a destrămat. Şerban a ajuns în 1971 în Canada, iar când a încetat războiul din Vietnam, a putut trece în Statele Unite. Via New York şi Chicago, se stabileşte în Los Angeles, rămânând în muzică. Şi-a diversificat acțiunile, combinând prezenţa pe scenă cu pedagogia, ajungând să fie felicitat personal de preşedintele Barack Obama, pentru modernizarea învăţământului muzical pe baze multimedia în California.

Showman înnăscut, Şerban a studiat de mic pianul, apărând în emisiunile RadioTeleviziunii Române. Cea mai cunoscută melodie a grupului Entuziaştii – „Lacul”, pe versuri eminesciene – , a fost o compoziţie semnată de Ciurea. Ocazie cu care a fost primit în Uniunea Compozitorilor, în acel moment se pare că era cel mai tânăr membru. A fost difuzată intens la radio, până când s-a aflat că plecase din România (fiind condamnat în contumacie la nouă ani şi jumătate de închisoare). Varianta melodiei reînregistrată de autor în primii ani ’90 a fost ilustrată după prima tabără „Ai noştri tineri” (Ipoteşti, coproducţie Buzz), fiind folosită şi în filmul „Botoşani – oraşul tinereţii tale de poveste”, lansat de curând.

Şerban Ciurea a  cântat cu trupele unor personalități ca Lionel Hampton, Jay Leno, Ray Valenti, Manhattan Transfer, Rick Dittmore ș.m.a.). În umbra marilor scene şi artişti, nu s-a odihnit, ci a urmat cursuri de specializare la Columbia University (Bachelor & Master Degree in Music Education & Conducting), pe de altă parte conducând o şcoală de muzică – Richmond Hill Conservatory of Music. În rest, a bătut la pas, cântând, tot continentul nord-american.

În 1989, la mutarea în California, primii doi ani a lucrat şi la NAS (National Academy of Songwriters) în Hollywood. Acolo a ţinut workshops (expert în muzica pentru copii) cot la cot cu David Foster, Paul Simon, Garfunkel, Sting şi mulţi alţi compozitori pop de succes. A colaborat cu Disney ori Warner Brothers, pentru a le recenza şi promova noile producţii muzicale.

Cu „TechnoBabble Blues”, producţie pentru elevii săi, a câştigat premiul I pe California (din 4000 de licee) la „Multimedia Festival” (2004 – TV KOCE). Firma sa a fost mulţi ani foarte activă: Amused Productions era un acronim pentru „Adventures in Music Education”.  Încă o realizare de proporţii: imnul diviziei americane UNICEF – „Let the Song in Your Heart” – este tot o melodie a românului!

În septembrie 2012, l-am intervievat pe Şerban Ciurea acasă în Orange County, pentru TVR Internaţional. În 2014, CD-ul „Discul emigranţilor. Muzici din diaspora” (Soft Records) a inclus şi melodia sa „Vasectomy Blues”. Emisiunea a fost redifuzată de-a lungul anilor de TVR 1, 2 şi 3.

 

(Visited 48 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *