Din 2015, în ultima duminică a lunii mai, sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni. Prin urmare, anul acesta îi aniversăm pe cei de departe (dar aproape) în 29 mai, ocazie pentru această emisiune (ediţie specială) „România de pretutindeni” să treacă în revistă câteva comunităţi din diaspora. Nu oricum, ci evidenţiind anumiţi români “cheie” prin activităţile lor asumate în virtutea apartenenţei la identitatea culturală română. Pe lângă diaspora istorică, cei care au ales să trăiască departe – estimaţi între 5 şi 10 milioane – reprezintă între un sfert şi o treime din toţi românii din lume. Ei sunt aceia care reinventează spiritul românesc, dorul de locurile natale, patriotismul sincer, dincolo de orice constrângere. Pentru că, atunci când au plecat din România în lume, în fapt au luat-o cu ei.
Canada, o jumătate de continent nord-american, cu numeroşi români ajunşi acolo, atât înainte de 1989 cât şi după. În GTA, Great Toronto Area, unde se pare că locuiesc aproape 100 000 de români, trăieşte şi creează Raul Dudnic, fost muzician folk-rock timişorean, care realizează emisiunea „Noi, românii”. În mai 2016, în preajma celebrării Zilei Românilor de Pretutindeni, comunitatea românească a avut un pavilion propriu la celebrul „Festival of Cultures”, cu o vechime de 30 de ani, salutat printre alţii de Justin Trudeau, prim ministrul Canadei. În Missisauga au fost prezente atunci 70 de ţări în 28 de pavilioane şi nouă locaţii. Rezumatul conţine şi un fragment din „Balada emigrantului” cântată de Gilmar Oprişan şi grupul Nashpa Sound, în care cântă şi Raul.
„Ştiţi cine a fost Edith Piaf pentru francezi? Dar Amalia Rodriguez pentru portughezi?” Sala răspunde afirmativ de fiecare dată. „Dar de Maria Tănase din România aţi auzit?” Aşa îşi începe fiecare concert în Germania, dar nu numai acolo, Oana Cătălina Chiţu (sau Maria Tănase de Berlin). Învăţătoare din Humuleşti, ea a ajuns în capitala Germaniei în 1991 şi acolo s-a dedicat pasiunii din copilărie. Folclor românesc autentic (inclusiv colinde), tangouri bucureştene interbelice, muzică lăutărească – toate sunt interpretate de grupul multinaţional al Oanei. Din păcate, în România găseşte foarte rar să cânte, ca să nu spunem aproape niciodată.
Plecată de 15 ani din Bucureşti la Paris, pianista Ramona Horvath a lansat câteva discuri cu grupurile sale, promovate în sute de concerte în Europa, inclusiv în România. Compoziţiile ei de suflet sunt piesele etno-jazz, unele inspirate din teme folclorice româneşti. De fiecare dată când le interpretează, gândul îi zboară la profesorul şi partenerul de scenă, cel mai influent pianist român de jazz, Jancy Korossy (la rândul lui emigrat în Statele Unite, dar revenit în anii 90 la Bucureşti). Piesa „La danse Roumaine” a fost inspirată de Jocul Căluşului şi ilustrată de un videoclip realizat de trainerii TV ai taberei, cu fotografii de la sărbătorile româneşti din diaspora de după 2000.
Emigrat în 1980 din Piteşti cu toată familia, Daniel Ioniţă a ajuns profesor de economie la Universitatea din Sydney. În urmă cu un deceniu, cu ocazia Zilei României, împreună cu câţiva prieteni australieni, a lansat o primă ediţie a singurei antologii de poezie română modernă tradusă în limba engleză – „Testament”. De-a lungul anilor, editura Minerva a publicat mai multe ediţii, din ce în ce mai voluminoase, inclusiv una pentru continentul nord-american. Totul a plecat de la melodiile pop, rock şi folk compuse de-a lungul anilor de marii noştri cântăreţi, pe versurile poeţilor români. Totul sub egida Academiei Româno Australiene pentru Ştiinţă şi Cultură din Sydney. Foarte pe scurt, emisiunea conţine imagini sugestive de la mai multe evenimente organizate la Sydney, Bucureşti, Chicago şi New York.
În Germania, la Heppenheim, trăieşte şi cântă de peste 30 de ani cantautorul Adrian Dinu, după o carieră studenţească
Grupul românesc Vox Maris Band din Chicago face de un deceniu deliciul melomanilor români de peste ocean, în particular al evenimentelor organizate de diaspora română. Producţiile din ultimii ani sunt de nivelul realizărilor pop-rock din ţară, după cum se poate vedea în inedita paradă a videoclipurilor de pe canalul youtube al trupei (la care se adaugă filmările din concerte). CD-ul „Pâine şi sare” are deja câţiva ani, iar concertele recente anunţă un nou album, poate chiar în 2022.
Plecată din Focşani în anii 90, Mioara Moraru Cristea a lansat în 2011, la Roma, un ambiţios festival al tinerelor talente româneşti din Europa, intitulat „ProPatria”. Manifestarea a ajuns o tradiţie anuală în capitala Italiei, promovând copiii şi tinerii români din diaspora, cei cu rezultate excepţionale în artă şi cultură. Un festival fără al cărui palmares transcrierea istoriei culturii româneşti în străinătate ar fi mai grea. Filmările selectate sunt infime faţă de programul din fiecare an, cu noi şi noi talente româneşti afirmate în străinătate.
În particular, nu pot să nu rememorez editarea, în 2014, a unei cărţi cu 100 de muzicieni din diaspora şi a unui CD cu o selecţie de 18 melodii ale acestora. În Bucureşti, acestea au fost lansate în cadrul unui eveniment organizat la Casa Studenţilor, în compania corului român-canadian La Muse, condus de Ioana German. Descendentă din familia celebrului Iacob Mureşianu, de loc din Braşov, Ioana este psiholog şi poet, stabilită cu soţul şi fiica la Montreal din 1997. În 2008, a fondat asociația La Muse Héritage Musical, pentru promovarea muzicii culte, în special a celei clasice românești, colaborând deopotrivă cu artişti români şi canadieni. Cu mai multe turnee in România la activ, coriştii şi-au plătit de fiecare dată drumul, devenind fani ai ţării noastre!
Cartea şi CD-ul au fost lansate şi în diaspora, la Festivalul „ProPatria” (Roma) şi la posturile de radio Luceafărul (Nurnberg) şi ZZZ (Melbourne). Dintre melodiile CD-ului, am selectat trei piese editate în emisiune. După Gilmar Oprişan şi Abra, la sfârşitul acestei ediţii speciale vă propunem şi una semnată de naista Dana Dragomir din Stockholm. Lansată cu o compoziţie semnată de Benny şi Bjorn de la Abba, cea considerată regina mondială a naiului a vândut milioane de discuri, multe dintre melodii fiind inspirate din muzica tradiţională românească. „Into the light” a fost ilustrată de trainerii taberei de tineri jurnalişti cu fotografii de la evenimentele „La Blouse Roumaine”, Sărbătoarea Internaţională a Iei, celebrată peste tot în lume în 24 iunie 2016.
Emisiunea se încheie cu un scurt reportaj în redacţia unde tinerii jurnalişti botoşăneni se pregătesc săptămânal cu coordonatorul Asociaţiei Buzzmedia, Ioana Matfeev, publicându-şi producţiile într-un ziar lunar, la o televiziune online, podcasturi şi vloguri, uneori în emisiunile girate de traineri la TVR şi Radio România Actualităţi.
Anticipând sărbătoarea celor 11 ani de existenţă a asociaţiei (eveniment desfăşurat în 11 martie 2022, ilustrat de un amplu reportaj preluat de TVR3), cea mai recentă realizare o constituie site-ul romaniadepretutindeni.ro care ţine aproape de diaspora română, reflectând evenimente în primul rând culturale.
La mulţi ani, români de pretutindeni, oriunde vă aflaţi!