Bazarul de mărțișoare așa se numește proiectul pe care Școala de Limba Română Dacia din Atena îl desfășoară de cinci ani împreună cu reprezentanții unor instituții din România în vederea păstrării tradițiilor românești peste granițe. Activitățile din acest proiect se îmbină de multe ori cu profilul altor două proiecte derulate de asociația elenă, respectiv Mărțișorul – simbolul primăverii – demarat anul acesta și Și noi suntem alături de ei desfășurat încă din anul 2017. „Bazarul este și o acțiune de strângere de fonduri pentru materiale didactice în cadrul școlii noastre. Am cumpărat deja două televizoare prin HDMI, deoarece sunt copii care nu pot ajunge uneori la școală sau au Covid și intră pe Zoom și fac orele alături de ceilalți, pe ecran, chiar dacă sunt acasă”, spune Daniela Popescu, președinta Asociației româno-elene Dacia din Grecia.

Prin proiectul Mărțișorul – simbolul primăverii unde școala din Grecia are parteneriate cu Școala Gimnazială ”Ion Minulescu” din Pitești, Argeș  și Colegiul Național ”Al. Odobescu”, de asemenea, din Pitești, micuții au trimis mărțișoare și felicitări în Grecia. Cu aceste talismane aducătoare de bucurie în pragul primăverii, copiii  oganizează din nou acest bazar. Despre proiectul de anul acesta: ”Proiectul propus nu atinge doar obiective care se înscriu în sfera educaţiei estetice, ci şi a celei morale şi ecologice, dat fiind faptul că elevii vor oferi mărţisoarele realizate femeilor pe care le vor găsi pe parcursul zilei de 1 Martie. Latura de educaţie ecologică a proiectului se va reflecta în realizarea unor felicitări utilizând materiale refolosibile”. – se arată pe pagina de Facebook a asociației.

Din echipa de proiect  fac parte profesorii Ana Maria Mestecăneanu, Florin Zamfir, Ana Maria Tatu, Ana Maria Zafiu.

În martie, în Grecia, se va organiza o acțiune online la care vor participa și copiii din România. Cu această ocazie vor avea loc o serbare și activități prin care copiii vor învăța despre tradiția mărțișorului.

Acesta nu este singurul proiect în care Asociația româno-elenă Dacia din Grecia este implicată. Din 2017, există proiectul Și noi suntem alături de ei derulat împreună cu Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Nicolae Rm Vâlcea, Asociaţia Educatoarea în slujba copilului, IȘJ Vâlcea, Primăria Râmnicului, Arhiepiscopia Râmnicului,  Asociația Oastea Domnului din Sibiu, Primăria Vaslui, Isj Vaslui, Grădinița nr. 5 Bîrlad, Vaslui, ISJ Cluj, G. P. P. Pinocchio Câmpia Turzii, Cluj, Grădinița P. P. Junior Cluj. Și în acest proiect bazarul de mărțișoare a fost o componentă de bază chiar dacă activitatea este una de sine stătătoare a românilor din Grecia.

 

 

 

 

(Visited 19 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *