Chitarist într-una din primele formaţii de chitare electrice (beat) româneşti, Entuziaştii (întâia care a lansat un disc la Electrecord!), Şerban Ciurea a plecat din România în ianuarie 1970, după ce câştigase un premiu la primul Festival naţional de muzică Pop din România, cu grupul Sideral Modal Quartet.

După o activitate muzicală intensă în Germania şi Scandinavia, grupul se destramă. Şerban ajunge în 1971 în Canada, apoi în Statele Unite. Via New York şi Chicago, se stabileşte în Los Angeles, rămânând în muzică. Şi-a diversificat acțiunile, combinând prezenţa pe scenă cu pedagogia, ajungând să fie felicitat personal de preşedintele Barack Obama, pentru modernizarea învăţământului muzical pe baze multimedia.

În septembrie 2012, Doru Ionescu l-a intervievat pe Şerban Ciurea pentru TVR Internaţional:

Showman înnăscut, Şerban a studiat de mic pianul, apărând în emisiunile RadioTeleviziunii Române. Cea mai cunoscută melodie a grupului Entuziaştii – „Lacul”, pe versuri eminesciene – , a fost o compoziţie semnată de Șerban, ocazie cu care a fost primit în Uniunea Compozitorilor, în acel moment se pare că era cel mai tânăr membru.

A fost difuzată intens la radio, până când s-a aflat că plecase din România (fiind condamnat în contumacie la nouă ani şi jumătate de închisoare). Această variantă a melodiei a fost reînregistrată de autor în primii ani ’90.

(Visited 78 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *